Društvo

Niš će ponovo imati jedinice civilne zaštite

Odlukom Gradskog veća grad Niš dobiće jedinicu civilne zaštite opšte namene i specijalizovanu jedinicu civilne zaštite za uzbunjivanje. Jedinica civilne zaštite opšte namene, prema odluci Gradskog veća objavljenoj u Službenom listu imaće pet vodova, sa po najmanje 20 pripadnika.

U jedinici civilne zaštite opšte namene biće angažovani vojni obveznici, građani koji nisu vojni obveznici i dobrovoljci koji nemaju ratni raspored. Muškarci će moći da budu angažovani ukoliko su zdravstveno sposobni i imaju između 18 i 60 godina, a žene ukoliko imaju između 18 i 55 godina. Zadatak jedinice civilne zaštite opšte namene, navedeno je u odluci Gradskog veća, može biti angažovana za lokalizaciju i gašenje manjih požara, izgradnju i ojačavanje zaštitnih nasipa i crpljenje vode, raščišćavanje ruševina i spasavanje zatrpanih iz ruševina nižih spratova oštećenih zgrada i drugih opasnih mesta.

Njen zadatak biće i pružanje prve medicinske pomoći, pomoć pri evakuaciji, zbrinjavanju i zaštiti ljudi, životinja i materijalnih i kulturnih dobara, preduzimanje preventivnih mera i aktivnosti u cilju smanjenja rizika od katastrofa. Jedinica civilne zaštite opšte namene biće angažovana i za druge aktivnosti, po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije. Specijalizovana jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje, rečeno je u odluci Gradskog veća, imaće pet odeljenja i 35 timova, što je broj jednak jednom vodu.

U toj jedinici Ministarstvo odbrane raspoređivaće vojne obveznike koji nisu na rasporedu u ratni jedinicama Vojske Srbije. Jedinica za uzbunjivanje formira se za uključivanje javnih sirena, kada ne postoji ili nije ispravan sistem za daljinsko upravljanje sirenama, kao i za održavanje i popravku sirena.

Pripadnici jedinica civilne zaštite dužni su da se odazovu pozivu za obuku i pozivima za akcije zaštite i spasavanja. Angažovanje u jedinicima civilne zaštite biće plaćeno i sa obezbeđenim zdravstvenim osiguranjem.

U odluci Gradskog veća rečeno je i da će grad Niš iz svog budžeta finasirati obuku i opremanje jedinica civilne zaštite, kao i nadoknadu, prevoz, smeštaj i ishranu pripadnika tih jedinica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com