Ekonomija

NIŠ ĆE DOBITI FABRIKU ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA: Najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope ulazi u zavšnu fazu

Delegacija Švedske razvojne agencije (SIDA) predvođena predsedavajućom borda direktora Ivon Gustafson i Ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin posetili su Niš i razgovarali sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj o realizaciji projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje i preradu otpadnih voda.

Procenjuje se da će Nišava nakon realizacije ovog projekta biti čistija za 11.000 tona mulja i čvrstog otpada godišnje, što će omogućiti bolje i mnogo zdravije uslove za život građana i smanjiti rizike od bolesti.

Švedska podržava proces reformi u oblasti zaštite životne sredine kako bi se poboljšali ekološki standardi i ojačao proces reforme na putu Srbije ka EU i za to je, u periodu od 2016. do 2020. godine izdvojeno oko 20 miliona eura.

”Švedska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje. Želeli smo da saznamo više o prioritetima za saradnju danas – i u budućnosti, a Niš je dobar primer. Zajedno sa Ministarstvom životne sredine, Gradom i Evropskom unijom udružili smo snage u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu”, rekla je Ivon Gustafson i naglasila da je održivi urbani razvoj neophodan kako bi se osiguralo zdravlje građana, reka, vazduha i zemljišta, ali i ekonomskog razvoja.

Švedska je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda, dok će, prema programu IPA 2018, EU finansirati izgradnju fabrike za prečišćavanje i preradu otpadnih voda u Nišu sa oko 43 miliona evra.

Gradonačelnik Bulatović izrazio je veliku zahvalnost Švedskoj razvojnoj agenciji na donaciji i velikom radu na ovom, za Grad Niš, izuzetno važnom projektu.

”Zahvaljujem i ambasadoru Lundinu i predstavnicima Švedske agencije na velikom broju sastanaka i razgovora koje smo imali o projektu, i iskazanoj iskrenoj želji da on zaista i uspe. Evo došli smo u situaciju da smo blizu finalnoj fazi projekta. Grad Niš je izvršio sve obaveze do današnjeg dana, takođe i projektantski tim, i očekujemo da i nadalje sve ide po dogovorenom dinamičkom planu, na zadovoljstvo svih nas, jer zajedno realizujemo najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope”, rekao je Gradonačelnik Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com