Društvo

Niš bi mogao da postane prvi grad na Balkanu koji bi imao Kuću za decu sa ulice

U narednom periodu je potrebno uraditi realne socijalne karte kako bismo videli koje su potrebe naših sugrađana, ali je jedna od ideja da u Nišu otvorimo Kuću za decu sa ulice po čemu bi naš grad bio jedinstven na Balkanu, a tu je i problem beskućnika koji moramo da rešimo pre zime, samo su neke od ideja i novina u socijajlnoj oblasti, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović koja je u Gradskom veću resorno  zadužena za socijalu.

Planovi i ideje su ambiciozni, a Davidović dodaje da će insistirati na tome da sve ove ideje budu realizovane uz pomoć donacija i evropskih fondova što je potvrdila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. O planovima u oblasti socijalne zaštite u Nišu gradonačelnica Sotirovski i njena zamenica razgovarale su i sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je krajem protekle nedelje boravio u Nišu. Bilo je reči i o uvođenju nove usluge – “hrana na točkovima”.

“Kada se radi o izradi socijalnih karata insistiraćemo na tome da to ne bude “na časna reč, meni treba socijalna pomoć”, već ćemo  izdvojiti sve one osobe koje su opravdano u stanju socijalne potrebe kada su u pitanju naši sugrađani, da li su to osobe se invaliditetom, da li su to stari i iznemogli”, kazala je Davidović.

Ona je istakla i problem beskućnika o kojima se najviše govori kada dođe zima naglasivši da gerontološki centar nije  više mesto gde oni mogu da pronađu svoje utočište. Zato je potrebno obezbediti sklonište za one osobe koje su na ulici. To se odnosi i na decu ulice.

“Sa ministrom smo razgovarali i o tome da li je potrebno ponovo otvoriti svratište za decu ulice ili ćemo obezbediti prostor gde možemo skloniti tu decu, jer su ona izložena nasilju i stalno su u riziku u ovom trenutku od korone jer stupaju u kontakt sa velikim brojem ljudi. Ta deca nemaju zdravstvenu zaštitu i nisu  u sistemu obrazovanja. Utvrdićemo o kom broju dece se radi, ta deca imaju biološke roditelje pa ćemo se aktivnije uključiti u rešavanju problome disfunkcionalnih porodica”, istakla je Dušica Davidović i dodala da bi sa ovom decom radila stručna lica koja bi im pomogla da se oslobode svih trauma sa kojima su rasla.

Ona dodaje da za realizaciju ovih ideja budu iskorišćene donacije ili evropski fondovi, a da to ne bude isključivo novac iz budžeta Grada Niša. Kao primer za to navodi Sigurnu kuću u Nišu. Ona je prema njenim rečima sagrađena sa nula dinara iz gradskog budžeta, a sada se novac izdvaja samo za plate zaposlenih.

Foto: V. P.

“Kada se radi o osobama sa invaliditetom smatram da je došlo vreme da grad Niš dobije regionalni resurs centar. Moramo imati tačan broj i tačne podatke o stepenu invaliditeta tih osoba ne samo u gradu već i u lokalnim, manjim sredinama koje se naslanjaju na ovaj grad kada je u pitanju obrazovanje ovih osoba. Potrebno je da znamo tačan podatak koliko ima osoba sa invaliditetom u gradu i koliko u okolini. Tesno ćemo sarađivati sa interresornom komisijom od koje ćemo dobiti podatak dece koji broj dece sa smetnjama  u razvoju ide u redovne škole kroz inkluzivno obrazovanje”, dodala je Davidović.

Istakla je i da će raditi na tome da svako kome je potrebno dobije ličnog pratioca ili personalnog asistenta, a za decu predškolskog i školskog uzrasta koja su u inklizivnom obrazovanju obezbediće, takođe, personalne asistente.

Gradonačelnica Sotirovski kaže da je dolaskom na čelo Niša videla da, kada je socijala u pitanju, ima mnogo “nerešenih stvari, otvorenih tema i planova”. Para za to biće, kaže, ne samo iz budžeta, već će se potruditi da ih dobiju i kroz donacije, ali i preko evropskih fondova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Meni je strašno da u 21. veku, na po 100 m od Sup-a i Centra za socijalni rad, ona dobropoznata deca svima koji prolaze kroz glavnu ulicu i jedu u Brankoviću u centru, prose i spavaju na golom betonu.
    Pa ako su roditelji digli ruke, država i grad ne smeju, pogotovo sto se to godinama i bez promene odigrava naočigled svih, u najstrožijem centru grada i nikoga nije briga.
    A kad još malo porastu i vrlo verovatno krenu sa krivičnin delima, tada će biti kasno za bilo kakvu intervenciju, ukoliko već sada i nije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com