Sport

Niš bez Druge lige u košarci

Nakon utakmica odigranih u subotu postalo je jasno da će Niš naredne sezone biti bez takmičarske ekipe u Drugoj muškoj ligi Srbije.

 

U okviru sedmog kola plejofa istočne grupe Prve muške regionalne lige u subotu od 12 časova i 30 minuta niški Marinos je dočekao ekipu Morave iz Vladičinog Hana. Bio je to direktan duel za prvo mesto u ligi i plasman u drugoligaško društvo. Nakon 40 minuta velike borbe pobedu je odnela ekipa Morave, savladala je Marinos rezultatom 80:69. Ovom pobedom je tim iz Vladičinog Hana kolo pre kraj takmičenja obezbedio prvo mesto u ligi jer ima pobedu više i bolji učinak u međusobnom duelu od Marinosa.

Utakmica u niškoj Šivari je odigrana u užarenoj atmosferi, atipičnoj za košarku u Nišu. Bilo je dosta publike koja je glasno bodrila tim za koji navija, navijači obe ekipe bili su svesni važnosti meča, što je verovatno uticalo i na činjenicu da je jedan deo gostujućih navijača tokom utakmice i prelazio granicu pristojnosti. Na terenu je takođe bilo evidentno da su košarkaši bili pod pritiskom rezultata, neke je to i sputalo da pokažu sve što znaju, ali je na kraju viđen interesantan meč koji će definitivno ostati u pamćenju svih aktera. Posle velike borbe zasluženu pobedu odnela je ekipa Morave, u poslednjoj četvrtini tim Predraga Jaćimovića je uspeo da slomi otpor Marinosa. Marinos je iz ove sezone uspeo da izvuče maksimum, sa kratkim rosterom je odigrao komplet sezonu na visokom nivou i došao je u idealnu situaciju, da o plasmanu u Drugu ligu odlučuje protiv najvećeg favorita takmičenja pred svojim navijačima. Kockice se nisu poklopile do kraja za niški tim, kada sve stane u jednu utakmicu odlučuju nijanse, a u subotnjem meču prevagnule su na stranu Morave.

 

Par sati kasnije u plejautu Druge muške lige Srbije “slamku spasa” tražio je vodeći niški klub, Konstantin. Ekipa Ljubiše Damjanovića gostovala je u Beogradu Beovuku, a za opstanak u Drugoj ligi osim pobede u Beogradu, niškom timu bilo je potrebno da se i u preostala tri meča poslednjeg, osmog kola, poklope neki rezultati. Konstantin su u ligi u teoriji ostavljale pobede domaćih ekipa, Žitko basketa, Napretka juniora i Proletera. “Plan” Konstantina pokvario je Proleter Naftagas koji je pred svojim navijačima u Zrenjaninu izgubio od Stara iz Novih Ledinaca 84:73. Žitko basket je savladao ekipu Napretka iz Aleksinca 102:98, Napredak junior je u Kruševcu bio bolji od Klika iz Arilja 91:83, a Konstantin je u Beogradu savladao tim Beovuka 90:82. Nakon ovakvog raspleta Konstantin je takmičenje završio na petom mestu u plejaut grupi, a ono ga seli u rang niže, Prvu regionalnu ligu Srbije gde se već takmiče četiri niške ekipe.

 

Niš od subote zvanično nema predstavnike sledeće sezone u prva tri ranga košarkaškog takmičenja, ABA ligi, Košarkaškoj ligi Srbije i Drugoj muškoj ligi Srbije. Nišku košarku predstavljaće ekipe u Prvoj regionalnoj ligi Srbije ispod koje postoji još samo jedan zvaničan rang takmičenja. Ni u ženskoj košarci vesti nisu bolje, košarkašice Studenta su ove sezone ispale iz Prve ženske lige. Sve u svemu, još jedna sumorna sezona niške košarke.

Tračak nade uvek postoji, u srpskoj košarci u poslednjoj deceniji takmičenja nažalost samo delimično određuju plasmane ekipa za narednu sezonu, dok se preko leta često događaju raznorazna pregrupisavanja, proširenja liga, gašenja ili fuzije klubova… U takvim okolnostima Student u ženskoj i Konstantin u muškoj košarci uvek su favoriti za “zelenim stolom” jer je Niš univerzitetski centar, treći grad po veličini u Srbiji i kao takav, potreban je na košarkaškoj mapi Srbije ljudima iz KSS.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com