Hronika

Ninoslav Jovanović osuđen na kaznu doživotnog zatvora (VIDEO)

Ninoslav Jovanović (48) iz Malče osudjen je danas na doživotnu kaznu zatvora pred Višim sudom u Nišu zbog otmice i silovanja maloletne M. K. iz Suvog Dola.

Otmičar je iskoristio svoje zakonsko pravo i nije danas prisustvovao izricanju presude.

To je prva doživotna zantvorska kazna izrečena u našoj zemlji, a Jovanoviću je izrečena kao višestrukom povratniku u izvršenju različitih krivičnih dela, medju kojima je i silovanje maloletnog lica.

Presuda je izrečena na godišnjicu od kada je Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin uhvaćen na groblju u Malči.

Sudija Višeg suda Tamara Savić je kazala da za otmicu dvanaestogodišnje devojčice izrekao Jovanoviću pojedinačnu zatvorsku kaznu od 11 godina, dok mu je za silovanje izrečena doživotna zatvorska kazna, tako da jedinstvena kazna iznosi doživotni zatvor.

Foto: B. Lj.

„Sud je prilikom izricanja presude uzeo u obzir to što je Jovanović bio svestan svojih postupaka, znao je da su njegova dela zabranjena. Uzeto je u obzir i to što je višestruki povratnik koji je do sada 11 puta osudjivan, izmedju ostalog i krivičnih dela polne slobode“, istakla je Savić.

Jovanović je, kako je kazala, do sada u zatvoru proveo 25,5 godina zbog različitih krivičnih dela, ali je očigledno da te kazne nisu uticale na njega delotvorno.

Podesetila je da je Jovanović iz zatvora bio pušten marta 2018. godine, a 20. decembra je oteo dvanaestogodišnju devojčicu.

„Najnovije krivično delo je najsurovije do sada. Dete je oteo i deset dana fizički i seksualno zlostavljao. Zlostavljao je iako je bila izmučena višednevnim pešačenjem i gladovanjem. Za sve vreme otmice devojčicu je vodio sa sobom na različite lokacije u okolini niša, Svrljiga i Knjaževca“, izjavila je Savić.

Obralažući presudu, Savić je navela da je otmičar namamio devojčicu u automobil na putu do škole u Brzom Brodu time što joj je rekao da je električar koji radi na školskoj hali.

„Devojčica je više puta pokušala da pobegne ali nije uspela u tome, a nakon svakog pokušaja bekstva ju je tukao i šišao kosu. Otmičar je devojčici sve vreme pretio da će joj pobiti roditelje ukoliko ga ne sluša. Izlagao je da mora da ga sluša zato što je njen otac pozajmio dijamant od neke babe i nije ga vratio“, kazala je Savić.

Ona je istakla da je Jovanović delimično priznao krivicu, ali je za donošenje presuda imao dovoljno dokaza, kako izjava svedoka, tako i čitav niz dokaza do kojih se došlo veštačenjem bioloških tragova i povreda koje je zadobila oteta devojčica.

Savić je rekla da Jovanović ostaje u pritvoru sve dok kazna ne postane punovažna.

Otac i majka otete devojčice prisustvovali su izricanju presude i nakon sudjenja istakli da su zadovoljni izrečenom kaznom.

Majka devojčice Monika Karimanović istakla je da su se nadali doživotnoj kazni, ali da su i strahovali da li će biti izrečena.

Foto: B. Lj.

„Napokon smo olakšali dušu svoju i mi i naša ćerka. Danas nam je lakše, napokon presuda. Moja ćerka je veoma srećna jer je čekala ovaj dan, čekala je da otmičar dobije ono šta je zaslužio za njeno maltretiranje“, istakla je Karimanović.

Ona je kazala da je i doživotna kazna minimalna za ono što je njihova ćerka doživela i sa čime će se boriti do kraja života.

„Kukavički čin je što nije došao (Jovanović), ali to je njegova odluka, pokazao je još jednom da nije čovek. Trebalo je da bude tu da čuje svoju kaznu za ono što je uradio mojoj ćerki“, izjavila je Karimanović.

Otac devojčice Robert Karimanović je rekao da smatra da je doživotnu kaznu iščekivala „cela Srbija“.

Foto: B. Lj.

„Ovo je prva kazna doživotnog zatvora u Srbiji. Zahvaljujem se Igoru Jriću on je zaslužan za ovu kaznu u našoj zemlji“, rekao je Karimanović.

Advokat otete devojčice Tamara Antić izjavila je da se nada da će doživotna azna doneti mir i maloletnoj devojčici i njenim roditeljima.

„Nadam se da će kazna imati efekta i da se ovakva krivična dela u budućnosti neće dešavati, a naročito ne prema deci“, rekla je Antić.

Dodala je da pravo žalbe postoji i da će se Jovanović verovatno žaliti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com