Društvo

Nikolaja i Lazara otac svakodnevno uči kako da vole prirodu – Na Bubnju su videli kako to ne treba da rade! (FOTO+VIDEO)

Nikolaj i Lazar planinari početnici, da – samo tako izgleda po godinama ali ako pažljivo pogledate njihovu opremu, na “spremnosti” mogu da im pozavide i oni najopremljeniji ljubitelji planina. I nisu oni odmakli daleko, otišli su do Spomen parka Bubanj sa tatom, nije to ono najbitnije – najvažnije je da su dan proveli u prirodi, jeli supu u šumi, igrali se i naučili puno od oca, za samo jedan dan – da vole i čuvaju prirodu. Šetajuči stazama porodica Podovac sakupila je đubre koje su ostavili oni koji nemaju osnovnu kulturu življenja, a takvih je očigledno dosta.

Nenad Podovac, planinar i “fanatični” zaljubljenik u prirodu nije propustio priliku da svoju dečicu nauči da vole prirodu od malih nogu, barem delić onoliko koliko i on.

Foto: Nenad Podovac, privatna arhiva

Nikolaj i Lazar su bili bebe kada su ih Nenad i njegova supruga vodili na planinarenje. Bilo je potpuno očekivano da će ovi mališani zavoleti planinu koliko i roditelji.

Ne, nikada nije “rano” za odlazak u prirodu i nikada nije loše vreme – postoji samo loša oprema, rećiće vam to svaki planinar.

Foto: Nenad Podovac, lična arhiva

Porodica Podovac, na čelu sa tatom pasioniranim ljubiteljem prirode, spremila se i pod punom planinarskom opremom otišla na niški Bubanj. Nije bila poenta otići daleko, najvažnije je bilo dočarati deci taj užitak boravka na otvorenom. Nije ovo prvi put da tata Nenad izvodi svoje mališane na ovakve planinarske poduhvate, svaki put nauči ih nešto novo. Ovog puta trebalo je pokazati deci, kako da nikada ne ostavljaju đubre tamo gde su boravili – jer je priroda najlepša kada je čuvamo.

Foto: Nenad Podovac, lična arhiva

Pošto su dobro prošetali, igrali se i lepo ručali odmah zatim usledila je zabava. Jer zabava je ona prava upravo u prirodi. I nije bitno kakvo je vreme, da li sija sunce ili je tmurno – važno je da smo tu i dišemo zajedno sa planinom.

“Nadamo se boljim danima i sreći kada će u zdravlju svi biti u prirodi sa nama. Imamo ljubav i veru u bolje sutra. Svakog dana zahvalni smo Bogu , što nam dopušta da uživamo u blagoslovenom ovozemaljskom svodu. Svaki dan proveden sa decom dok su mala, je čaroban a priroda, zelenilo, vazduh i vetar ili hladnoća, kiša su samo kutak i još lepši trenutak naše šumske sobe”, kaže tata Nenad.

Foto: Nenad Podovac, lična arhiva

Pošto su se dobro zabavili i naučili po koju lekciju iz PRIRODE I DRUŠTVA krenuli su natrag, ali ovog puta sa punim kesama đubreta, ne samo svog već i tuđeg… i to je kraj ove priče, ona nikako ne treba da se završi ovako.

Ostaje gorak ukus…
Ove kese tata Nenad je pokupio i bacio u kontejner umesto nekih drugih ljudi koji su to đubre ovde i ostavili.

“Velika čelična posuda koja služi za odlaganje smeća, nije strašna i nikome neće da naudi, neki je se očigledno plaše, pa joj ne prilaze”, kaže Nenad.

Planinari često ukazuju na smećem zatrpane staze u prirodi, koje često sami čiste. Ponekad se čini da je mrtva trka između onih koji smeće ostavljaju i planinara sakupljaju đubre i koji se o planini staraju na ovaj način.

Voli prirodu, čuvaj je i budi planinar jer:
Na vrhu uvek ima mesta!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com