Politika

Nikola Savić (SRS) i Jelena Žarić Kovačević (SNS) najaktivniji poslanici juga Srbije

Istraživanje “Moj poslanik” koje realizuje nevladina organizacija Proaktiv pokazalo je da su u od početka godine u Skupštini Srbije najjaktivniji poslanici sa juga Srbije bili Nikola Savić iz Srpske radikalne stranke, Jelena Žarić Kovačević iz Srpske napredne stranke i Milija Miletić iz Ujedinjene seljačke stranke.

Na internet platformi “Moj poslanik” objavljeno je da je Nišlija Nikola Savić ove godine imao 46 javljanja u republičkom parlamentu, njegova sugradjanja Jelena Žarić Kovačević 35 obraćanja, a Milija Miletić iz Svrljiga 32 obraćanja.

Foto: Moj Poslanik

“Poslanik Savić je uglavnom govorio o amandmanima, 33 puta, imao je jednu repliku i 12 puta je govorio o aktima, nije postavio ni jedno poslaničko pitanje.

Foto: Moj Poslanik

Jelena Žarić Kovačević koja je posle 18 meseci prvi put pomerena sa pozicije najaktivnijeg poslanika/ce sa juga Srbije imala je 35 obraćanja (zaključno sa poslednjom sednicom u Junu) od kojih je 16 bilo o amandmanima, 16 o aktima, jedna o poslovniku i dva poslanička pitanja.

Foto: Moj Poslanik

Treći po aktivnosti u Narodnoj skupštini od 22 poslanika sa juga Srbije je poslanik Milija Miletić iz Svrljiga sa 32 obraćanja. Poslanik Miletić je 11 puta govorio o amandmanima, isto toliko i o aktima, imao je tri replike i sedam poslaničkih pitanja. Bitno je istaći da su dva poslanička pitanja poslanika Miletića bila pitanja građana koje je dobio na našoj platformi i na ovaj način se glas građana čuo u parlamentu”, istakli su u Proaktivu.

Obraćanja za skupštinskom govornicom od početka godine nisu imali poslanici Ivana Dinić (SPS), Slaviša Bulatović (SNS), Nenad Mitrović (SNS), Goran Ćirić (DS) , Dušan Milisavljević (DS) i Radmilo Kostić (SNS).

“Poslanici Olivera Pešić (SNS), Hadži Milorad Stošić (PUPS) i Dalibor Radičević (SNS) imali su po jedno obraćanje, a Žarko Bogatinović (SNS) dva obraćanja”, kazali su u Proaktivu.

Organizacija Proaktiv pokrenula je projekat “Poverenje u parlament” i internet stranicu “Moj poslanik” sa ciljem da gradjanima Niša, Prokuplja, Vranja, Leskovca, Svrljiga, Aleksinca, Surdulice, Žitoradje i Bujanovca približi njihove narodne poslanike i poslanicima pruži jasan uvid i kontakt sa gradjanima i problemima koje oni imaju u svakodnevnom životu, a na koje oni svojim odlukama u Narodnoj Skupštini mogu da utiču.
Glavni cilj projekta je unapredjenje komunikacije između građana i izabranih narodnih poslanika, kroz jačanje uloge gradjana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka.

U relaizaciji projekta učestvuju i Nacionalna koalcija za decentralizaciju, Trag Fondacija i National Endowment for Democracy (NED).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com