Kultura

Nikola Kojo: Glumac, reditelj, producent i humanista

Prvu filmsku ulogu ostvario je 1980. godine sa nepunih 13 godina i za nju dobio svoju prvu glumačku nagradu i to baš u Nišu, na Filmskim susretima. Od tada je Nikola Kojo ljubimac niške publike, nagrađivan je još tri puta, a ove godine, sa filmom “Stado”, predstavio se i kao glumac i kao reditelj.

O radu na filmu Nikola Kojo govori rado, o svom humanitarnom radu – nerado.

Kada je na Filmskim susretima 2001. godine proglašen najboljim glumcem, nije želeo da uzme novčani iznos nagrade već je organizatorima rekao da uplate na račun Udruženja glumaca Srbije, jer “ima glumaca koji ne snimaju i teško žive”.

“Mislim da se o tome ne priča. Kada neko uradi nešto lepo treba to da zaboravi, a ružnih stvari da se seća da ih ne bi ponovio”, rekao je kratko Kojo.

Iako već dvadeset godina ima producentsku kuću i do sada je snimio bezbroj reklama i namenskih filmova, film “Stado” je prvi igrani film u kome se ogledao kao reditelj.

Na pitanje kako izgleda biti sa obe strane kamere, odgovorio je:

“Tehnički, zanatski i umetnički nije teško. Fizički i emotivno je preteško i nedopustivo. Naročito što sam se nalazio i u ulozi producenta, što sam brinuo da se ova priča sprovede na pravi način, da budem zadovoljan kao umetnik, da kolege dobro igraju, da ja dobro igram. Morao sam ponekad da brinem i da li su kolege dobro jele, da li su stigle dobrim autom, da li imaju dobre uslove na snimanju…to je jedna situacija koju, čini mi se, nikada više neću sebi priuštiti (smeh)”.

Ideja za film “Stado” rodila se nakon pilot-epozode “Mamurluk” koju su zajednički uradili Kojo i Srđan Dragojević, po scenariju Nebojše Romčevića. Ova komedija o glumcima i glumačkoj profesiji je po rečima autora najbliža američkoj seriji “Kalifornikacija”. U planu je da film “Stado” preraste u tv seriju od nekoliko epizoda, pod nazivom “Klasa”.

“Tu seriju možemo da očekujemo kada se malo promeni situacija u ovoj zemlji i kada se uključe neke televizije. To je regionalni projekat, već sam bio dogovorio sa Hrtvatskom televizijom, sa televizijom BIH, a onda u svojoj zemlji nisam uspeo da uradim ništa. Nisam uspeo sa RTS-om da se dogovorim i onda su mi se svi, moram tako reći, iz okruženja smejali”, objasnio je poznati glumac i dodao da će se serija sigurno snimiti.

Nikola Kojo je u svojoj karijeri koja traje više od tri i po decenije ostvario preko osamdeset uloga u filmovima i tv serijama. Za ulogu dečaka Ivana u filmu “Rad na određeno vreme”, nagrađen je na Filmskim susretima 1980. godine. Naboljim glumcem proglašen je za ulogu Maka u filmu “Mehanizam”, 2001. godine, a 2008. godine dobio je Gran Pri Naisa za maestralno odigranu ulogu majora Stankovića u filmu “Četvrti čovek”. Za istu ulogu nagrađen je i na festivalu u Sopotu iste godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com