Društvo

Nikola izgubio oba roditelja i živi sa sestrom u kući bez kupatila i bez primanja

Sedamnestogodišnji Nikola Vasić iz sela Batušinac u okolini Niša  izgubio je oba roditelja, sada sa svojom mlađom sestrom živi u kući bez kupatila i osnovnih uslova za život.

” Tata je poginuo u saobraćajnoj nesreći, kada mi je bilo 12 godina, to bio veliki gubitak, jednostvano ja sam već tada morao da odrastem. Ove godine izgubili smo i mamu koja je bolovala od raka. To je bilo nešto najteže što smo sestra i ja morali da preživimo”, rekao je Vasić.

Nikola je odličan đak, završava Gimnaziju “Bora Stanković” u Nišu, želi da studira književnost i da jednoga dana on predaje deci. Uslova za učenje, kako kaže, nema.

Kuća u kojoj živimo nije velika, ja i sestra nemamo gde da učimo, jednostavno nemamo nikakvu privatnost. Sada sa nama žive i baka od 70 godina i deda koji je nakon mamine sahrane pretrpeo moždani udar i teško se kreće i govori”, kaže Vasić.

On je dodao, da sa sestrom često nema za osnovne stvari, da im je sve potrebno, a da mu najteže pada što nema osnovne uslove da se okupa i što njegova mlađa sestra zimi kada je hladno mora da odlazi do poljskog toaleta.

“Dosta teško živimo, nemamo nikakva primanja, dok je mama bila živa primali smo porodičnu penziju 10 hiljada i dečiji dodatak 5 hiljada dinara. Sada više ni to ne primamo, ja imam stipendiju od 5 hiljada dinara kao odličan đak”, rekao je Vasić.

I pored teških uslova i životne tragedije koja je zadesila ovu porodicu, oni nisu izgubili elan i volju da se bore. Vasić želi da sredi svoju rodnu kuću i da pomogne sestri da završi školu.

“Nadam se da ću uskoro da se osamostalim, voleo bih da sam imao neke prilike koje su imala druga deca. Voleo bih da sam mogao da treniram košarku, ali uvek je bio problem prevoz koji je neredovan i skup pa za to nisam imao prilku ali se nadam da ću iskoristiti neke prilike koje mi predstoje”, rekao je Vasić.

Podršku drugova i iz srednje kao i iz osnovne škole, Vasić, ima i kako kaže, oni su za njega porodica.

“Pomožu mi drugari, svi znaju za moju situaciju. Skupljaju novac kad mogu, pomaže mi ko kako može”, rekao je Vasić.

Najveću pomoć ovo dvoje dece imaju od tetke koja živi u blizini ali koja je i sama lošoj finansiskoj situaciji.

” I ja sam ostala bez majke kada sam bila mlada. Znam kako je to, znam kroz koliko težak put ta deca moraju da prođu. Nisam mogla da ih ostavim, dajem sve od sebe da im pomognem koliko mogu”, rekla je Danijela.

Ona je kazala, da je najveći problem što deca ne mogu ni kod nje da se okupaju jer problem sa unutrašnjim kupatilom postoji i kod nje. Nada se da će se naći ljudi dobre volje da pomognu da se ovaj problem reši.

“Njima treba sve, oni su jako skromni, Nikola je izuzetno pametno i dobro dete i njegova sestra. Nemaju oni ni dobre telefone, ni kompijutere. Dali su maloj Milici neki kad joj se mama razbolela ali i to se pokvarilo”, kaže Danijela.

Ukoliko želite da pomognete ovoj porodici možete da ih kontaktirate na broj 0613081888, a novčanu pomoć možete uplatiti na žiro račun broj 205 -9001021966214-48  On će u aprilu napuniti 18 godina i kako je rekao, ne zna, sa kim će i kako dočekati punoletsvo.1

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com