U fokusu

Nikakvo nasilje nad decom nije opravdano, svako nasilje nad decom može se sprečiti

U susret međunarodnom Danu prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, koji se obeležava 19. novembra, gradska opština Palilula organizovala je u Niškom kulturnom centru TRIBINU  «Zaštita dece od zlostavljanja, zanemarivanja i svih oblika iskorišćavanja».

Uvodnu reč dao je Aleksandar Ždrale, predsednik opštine Palilula, a na tribini su govorilii i Tijana Đorđević-Ilić, članica Gradskog veća u Nišu, Javorka Ranđelović, zamenik direktora Centra za socijalni rad u Nišu, Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće Niš i prof.dr Marija Ranđelović.

Pravo na bezbedno okruženje za odrastanje i pravo na zaštitu od svih vidova nasilja predstavlja osnovno pravo svakog deteta, zasnovano na Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija.

Republika Srbija je usvojila niz dokumenata na nacionalnom nivou kojima se utvrđuju ciljevi, zadaci, procedure i odgovornosti pojedinih sistema i pojedinaca u procesu zaštite dece od zlostavljanja, zanemarivanja i svih oblika iskorišćavanja.

Međunarodne konvencije, zakoni, profesionalna etika obavezuju nas da nasilje nad decom prijavimo, da na njega reagujemo. Ipak, po statističkim podacima više hiljada dece u Srboji godišnje je izloženo različitim oblicima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Posebno ona, koja žive u marginalnim zajednicama, u izrazitom siromaštvu, sa članovima porodice-roditeljima sa invaliditetom, različitim problemima, ili imaju smetnje u razvoju. Deca i mladi često ne prepoznaju ovakve situacije, o tome ćute i obično misle da su oni sami krivi za to što im se dešava, čulo se na tribini.

Usvajeni zakoni i protokoli, po rečima predsednika opštine Palilula, tek njihovom primenom u lokalnim zajednicama, pokazali su da postoji veliki raskorak između propisa i prakse. Ove godišnjice nas podsećaju i opominju da naš posao još nije završen.

Za odrastanje dece, najvažniju ulogu ima porodica koja je stub svakog društva. Ni na jednom drugom mestu dete ne može bolje da napreduje i da se razvija, nego što to može u svojoj biološkoj porodici.

Tribina je organizovana pod pokroviteljstvom Grada Niša, a u saradnji sa organizacijama i nadležnim ustanovama grada.

tekst-foto D.Vidojković, EKOpolis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com