Društvo

Nikad gori položaj novinara u Srbiji

Sloboda medija nikada nije bila ugroženija, poručili su prilikom obeležavanja 3. maja, Svetskog dana slobode medija novinari, studenti i profesori na Filozofskom fakulteta u Nišu.

Od 180 rangiranih zemalja, Srbija se nalazi na 66. mestu kada je u pitanju sloboda medija, što je za čak 7 mesta niže u odnosu na prethodnu godinu. Da je položaj novinara danas nezavidan slaže se i profesor sa Filozofskog fakulteta i dugogodišnji novinar Zoran Aracki.

Zoran Aracki, dugogodišnji novinar i docent na Departmanu za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, Foto: J. Ćosin

“Položaj novinara je katastrofalan, prema mojoj oceni, ne znam da je položaj novinara ikada bio gori. Tome je doprinelo više razloga, nasilna privatizacija koja je izvršena na brzu ruku, promena vlasništva, ugrožen je pluralizam medija, sve moguće kategorije koje su nekada predstavljale ključne odlike novinarske profesije danas su  ugrožene”, kaže Aracki.

On ističe da u Srbiji nema cenzure, ali u velikoj meri ima autocenzure, što predstavlja ogroni problem. Poručuje da novinari moraju da se oslobađaju od toga da su u obavezi da rade sve po diktatu drugih, bilo da su u pitanju vlasnici medija ili političari.

“Ako nema hrabrosti nema ni slobodnih medija. Buduće novinare učimo da budu hrabri, otvoreni, iskreni, da poštuju etiku i da ne razmišljaju na taj način da je sve sto se dešava u zemlji, po nečijem dikrtatu”, ističe Aracki.

Ni ekonomski položaj novinara nije u mnogo boljem stanju, ističe novinar NIN-a Vladan Marjanović.

“Gledano sa ekonomske strane, pozicija novinara je u očajnom stanju. Novinari radi bez fiksnih primanja, bez redovne isplate. Veliki broj medija je pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti, a oni koji to nisu, imaju veliki problem da obezbede marketinške prihode, jer firme koje su državne ili paradržavne ne smeju da se oglašavaju u njima. Samim tim budžeti bivaju prepolovljeni”, kaže Marjanović.

Marjanović smatra da je za trenutno stanje u medijima takođe dobrim delo kriva privatizacija koja se pokazala kao “katastrofalno rešenje” i da su na taj način mnogi mediji propali.

“Postoji mišljenje da, ako je medij u državnim rukama, ne može da bude pristojan i objektivan. Međutim to se u mnogim slučajevima, pokazalo kao neistina, a takav primer imate i u Nišu”, kaže on.

Šef Departmana za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu Vladeta Radović kaže da ovo jeste doba “prekarijata” odnosno nesigurnosti u novinarstvu, kako i sam naziv reči govori.

“Pored 3. maja moramo da obeležimo i 7. oktobar, Dan pristojnog zaposlenja. To je nešto što nam nedostaje, naročito u medijima”, kazao je Radović.

Svetski dan slobode medija Filozofski fakultet je obeležio u saradnji sa Media i reform centrom  projekcijom dokumentarnog filma „Zakon u službi medija, mediji u službi građana“ iz serijala „Važnost slobode medija“, i neformalnom diskusijom „Speak up“ koja je usledila nakon projekcije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com