Stari Niš

Nije šala, venčava se ministrova ćerka!

Sa stranica Niškog lista “Revija” iz 1938. godine:

Odavno Niš nije video ovako veliku svadbu kao što je video sad u nedelju 16. oktobra t.g. Niš se sav pretvorio u veseli grad, a Nišlije: i mlado i staro, i muško i žensko sve je pojurilo da vidi kićene svatove g-đe Katice i g. Dragiše Cvetkovića, ministra.

Nije šala venčava se ministrova ćerka. Policija je bila sva u pokretu pa i neki u plavim košuljama sa šajkačom na glavi za održavanje reda pa jedva su uspeli. Masa pojurila.

Večera u vinogradu

Vinograd g. Dragišin nalazi se na jugoistočnoj strani Niša, blizu crkve Sv. Nikole. To mu ga je kupio njegov tatko pokojni Jovan, potpukovnik u penziji. Dok je bio živ, on je celog leta tamo živeo. U vinogradu nalazi se lepa vila; ona je za svadbu naročito udešena te izgleda kao dvor nekog princa. Tu je bila večera 15 ovog meseca u 5 časova u veče. Na večeri su bili pozvani gosti sa strane. Večera je bila da ne može bolje biti, kao u ministrovoj kući. Pilo se, veselilo do neko doba noći a posle su se razišli.

Venčanje

Zakazano je za 11 časova pre podne, ali dok se skupili svatovi prošlo je 11 i po časova. I oko 11 i po časova krenuli su napred mlada sa mladoženjom u dekorisanom fijakeru, kola tera livreisani fijakerist a oko kola drugovi konjički oficiri na konjima, a pred kolima velika povorka na okićenim točkovima iz Novog naselja. Posle su se ređali kola mnogo. Svi automobili i kola u Nišu bili su zauzeti. Bilo ih je preko stotinu automobila i fijakera.

foto: Wikipedia

U crkvi

Pred crkvom i u crkvi bilo je tako mnogo da se nije moglo proći i ući u crkvu. Red su odlično održavali svi iz policije: i policajcivi svi činovnici pa i neki iz Jugorasa. Čim su se pojavili svatovi, svet se uzmuvao. Crkva je bila lepo dekorisana. Sva kandila i polujeleji upaljeni.

Činodejstvovali su g.dr. Nikola Đorđević, rektor Bogoslovije i još neki strani sveštenici. A od niških sveštenika g. Žika Stanković, prota, g. Pavle Stojanović, prota i g. Boža Manojlović, prota a od šest đakona ni jedan.

Na venčanju odgovarali su lepo omladina Jugoslovenske radikalne zajednice koja se mesec dana za ovo spremala. Posle venčanja g. Dragiša i mladenci stajali su na kraju crkve i redom primali čestitanje. A za vreme venčanja g-đi Katici malo je pozlilo te su je izveli napolje.

Venčanju su prisustvovali pored ostalih i nekoliko ministara sa gospođama. Bio je g. Milan Simonović, ministar pravde, g. Vlajko Čvrkić, ministar pošta, g. Kožulj, bivši ministar, g. Žika Rafailović kao rođak, g. Janićije Krasojević, ban; g. Naumović, general i komandant armije i mnogi drugi generali, starešina Šerijatskog suda u Nišu i mnogi drugi. Kum je bio g. Pera Aračić, general a stari svat konjički kapetan g. Vujašević. Sveštenici su činodejstvovali iz počasti.

Ali deca, koja su se najviše radovala za ovu svadbu da bi ugrabili koji dinar, razišla su se zlovoljno govoreći “Bolje kad je sirotinjska svadba ugrabimo koju kintu”. Posle venčanja otišli su pravo u hotel “Park” gde je priređen ručak za 400 zvanica. Za vreme ručka, pale su mnoge zdravice za zdravlje mladenaca i njihovih roditelja. Ručak je trajao do 5 časova po podne a posle su se svi razišli.

G. Dragiša i ostali ministri otputovali su u Beograd. Mnogi siromašni dobili su ručak i blagosiljaju. Ali neki stariji pričaju da su na svadbi ćerke pok. Kola Rašića bili veoma mnogo počašćeni, dok će drugi reći a šta ti i ovde fali: najeli se i napili do mile volje pa smo poneli i kući. Tako se završila i ova svadba, o kojoj je ženski svet mesec dana razgovarao i interesovao.

Posle oslobođenja Niša od Turaka, najveće su svadbe bile: pok. Todora Stankovića, bivšeg konzula, kad se ćerka pok. Kola Rašića udavala, kad se ženio g. Nikola Uzunović i ova sad.

Ali nam je palo u oči kao i svima da najveći prijatelji g Dragišini nisu bili, kao g. dr. Dragutin Petković, lekar koji je bio nerazdvojni dok nije bio ministar, g. Mile Dimitrijević, advokat s kime je je u kancelariji radio i drugi.

Izvori:
Niški Vesnik
Wikipedia

Za Tebe…

priredio na stranici:
Novaković Č. Milan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com