Zdravlje

Neverovatna novina na Ginekologiji u Nišu. Porodiljama dostupan “gas smejavac”

U Ginekološko-akušerskoj klinici uvedena neverovatna novina, a to je korišćenje gasa azatonog oksidula, koji žene mogu da udišu i tako smanje strah i bol prilikom porođaja. Niška klinika je prva u Srbiji omogućila ovu novu tehniku pomoći ženama, koja se već više godina primenjuje u zemljama Evrope i u Americi.

Inača, ovaj gas se najčešće koristi kao anestetik kod stomatologa.

„Svaka žena koja nije dobila epiduralnu ili spinalnu anesteziju može da udiše azotni oksidul na zahtev i time smanji bol, strah i nelagodu tokom porođaja. To je nešto što je prvi put uvedeno u Srbiji. Za sada taj gas, poznatiji kao „gas smejavac“ nemaju druga porodilišta u Srbiji“, istakli su u UKC Niš.

Nitratni oksid je plin bez boje i mirisa, slatkastog ukusa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i tera na smeh, pa se naziva “gas smejavac”. U velikoj koncentraciji uzrokuje anesteziju, pa se upotrebljava u medicini.

Dobija se iz zemnog plina i nafte čiji je sastojak. Smatra se bezopasnim, a prihvatljivi dnevni unos nije određen. Pored osnovne primene u medicini, nitratni oksid se koristi i kao potisni gas (propelant) za aerosol pakovanja u prehrambenoj industriji (šlag, sirup, koncentrat kafe) kao i za farmaceutske i kozmetičke preparate.

Sa gasom za smejanje prirodniji je porođaj nego sa epiduralom

Nitratni oksid je gas slatkastog ukusa, bez boje i mirisa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i izaziva smeh, pa se zato naziva „gas za smejanje“.

Novina u niškom porodilištu je i to što će porodilje tokom boravka moći neko i da poseti, a posete će biti moguće dan nakon porođaja, kada žena može da ustane iz kreveta i ode do prostorije u kojoj je to dozvoljeno. Jedna ista osoba moći će da poseti porodilju svakog dana tokom boravka, do 15 minuta, u periodu između 14 i 15 sati.

Posete ženama dok su u odeljenju neće i dalje biti dozvoljene, dodali su u UKC Niš, jer porodilje leže u sobama sa više kreveta, tako da prisustvo nekog drugog lica može da smeta ostalim ženama, ali i zbog opasnosti od eventualnog širenja nekih infekcija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com