Kultura

Neverovatan podvig mladog niškog pisca

Poznati niški pisac Miloš Petković (1986.) u protekloj godini ostvario je neverovatan uspeh, objavivši čak šest knjiga tokom 2018. godine. Ono što posebno izdvaja ovaj Petkovićev uspeh jeste podatak da knjige objavljene prošle godine spadaju u tri različita žanra i da su ih objavile tri različite izdavačke kuće.

Prve četiri knjige (kao serijal za decu), “Patuljci i vile” objavila je naša poznata izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka. Knjige iz ovog, sada već popularnog serijala, posvećene su godišnjim dobima, otud i naslovi: “Proleće”, “Leto”, “Jesen” i “Zima”. Svaka od knjiga objavljena je uoči početka godišnjeg doba kojem je posvećena. Ove knjige mesecima su na prvom mestu ili u samom vrhu.

(Tetralogija “Patuljci i vile”)

Peta knjiga koju je Petković objavio prošle godine jeste roman “Jezomor – Portret troprstog slikara”, koautorsko delo koje mladi pisac potpisuje sa kolegom Mladenom Stanisavljevićem. “Jezomor” je objavila izdavačka kuća “Portalibris” iz Beograda, i ovaj horor-roman bio je najprodavaniji na štandu te izdavačke kuće na Sajmu knjiga u Beogradu.

(Roman “Jezomor”)

“Usnuli zmajevi” je šesti roman ovog autora koji je objavljen prošle godine, u našoj najvećoj izdavačkoj kući, Laguni. Petković ovaj roman epske fantastike koautorski potpisuje sa frontmenom grupe “Orthodox Celts” Acom Seltikom, dok je knjigu ilustrovao Igor Krstić, takođe iz Niša. Ovaj roman, koji se bavi slovenskom mitologijom, privukao je veliku pažnju čitalaca, i nekoliko nedelja bio prvi na top-listama u knjižarama Delfi i Lagune.

(Roman “Usnuli zmajevi”)

“Kada čovek radi ono što voli, onda ništa nije teško. “Usnule zmajeve” sam pisao sa Acom Seltikom koji je moj omiljeni muzičar iz detinjstva, “Jezomora” sa mladim niškim piscem i prijateljem Mladenom Stanisavljevićem, a “Patuljke i vile” posvetio mojoj ćerkici Nini, tako da je sve to, na neki način, ostvarenje snova za mene. Da budem iskren, nije bilo naporno, ali teško da ću uskoro uspeti da ponovim tako berićetnu godinu”, rekao je Petković Niškim Vestima.

Svaka od ovih knjiga može se nabaviti na sajtovima izdavačkih kuća Lagune, Pčelice i Portalibrisa, kao i u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji.

Da podsetimo, Petković je autor i trilogija “Vukovi sudbine”, “Perunov hroničar” i “Sedam mačeva”, i još jednog koautorskog romana: “Veštica iz Strašilova” koji potpisuje sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim. Petković je dobitnik nagrada “Sveta Petka”, “Svetosavski pečat” i nagrade “Zlatni trag”. Živi i stvara u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com