Društvo

Neuspela medijacija dovela do lopate u glavu

Radnik na Deponiji, JKP Medijana, posle rasprave o kažnjavanju i smanjenju plate nasrnuo na svog šefa i udario ga lopatom.  Napadač tvrdi da je godinama žrtva mobinga, a direktor da je on loš radnik.

Ceo slučaj dogodio se na Gradskoj deponiji u Nišu. Do sukoba je doslo u kancelariji šefa radne jedinice, pretučenog Vladice Živkovića. On je radnika, kontrolora na deponiji, Gorana Savića obavestio da mu je plata smanjena zbog nekvalitetnog obavljanja radnih zadataka i grešaka koje je pravio prilikom mernja otpada. Nakon toga došlo je do sukoba.

Savić je više puta kažnjavan i premeštan na druga radna mesta kažu u Medijani. Više puta je kršio radnu disciplinu a konkretan konflikt sa šefom ima od 2015. godine.

Direktor Dragan Maslaković kaže da Savić ima čitav “dosije” prekšaja i povreda radnih dužnosti od nepostupanja do dolazaka na posao u šorcu.

On je promenio četri radne jedinice i mišljenja i tih rukovodioca u sektorima u kojima je radio, takođe govore o njegovom ponašanju. Ja sam na osnovu njegovih prijava organizovao medijaciju, ali ni njegov zastunik iz sindikata nije u dobrim odnosima sa Živkovićem, medijacija je bila neuspešna“-kaže Maslaković.

Pošto ovo nije bio prvi put da je Savić kažnjen smanjenjem plate, isprovociran novom kaznom, lopatom je udario svog šefa. Nasilje svakako nije rešenje i ni u kom slučaju nije smelo da se dogodi.

 

Savić je svog šefa već prijavljivao za mobing, i direktora sektora Maslakovića, ali su kako kaže te molbe, zahtevi i prijave završavale u fiokama.

 

Napadač kaže da je svestan da je pogrešio i da će vrlo izvesno, nakon okončanja postupka ostati bez posla. Međutim, kako kaže želi da skrene pažnju na nepravilnosti koje se na deponiji događaju, a sve u režiji šefa radne jedinice Živkovića. Zbog njega mu je narušeno zdravlje, jer je godinama žrtva mobinga.

Predstavnik sindikata JKP Medijane, Grozdan Mitić kaže za Niške Vesti da Savić nije jedini koji je trpeo torturu od starne Živkovića, ali da se rešavanje tog problema odužilo zbog smene direktora.

Imali smo razgovore i sa direktorom sektora transporta i deponovanja. Ali ništa nije rešeno. Postoji pritisak rukovodioca na radnike koji su gore na deponiji, međutim zbog smene direktira upali smo u svojevrstan vakuum. Da se na vreme reagovalo ne bi ni došlo do ovog nemilog događaja“-kaže Mitić.

Na svog šefa žali se više radnika RJ Deponija. Postoji spisak dela, sa navedenim svedocima, koji su sačinili radnici. Oni optužiju Živkovića da je organizovao krađu drva sa deponije, da pogrdno govori o kolegenicama i kolegama i vrši selekciju radnika na svoje i otpadnike kojih će da se reši.

Definicija mobinga ili, kako je definisano u našem zakonodavstvu, zlostavljanja na radnom mestu glasi:
“Zlostavljanje, u smislu ovog zakona, jeste svako aktivno ili pasivno ponašanje koje se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor.“ (Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, Službeni glasnik Republike Srbije 36/10 od 28.5.2010.)

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com