Društvo

Nestala devojčica nije na evidenciji Centra za socijalni rad, ombudsman kaže da je reč o prikrivanju odgovornosti

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da se nestala devojčica iz Niša, koja je pronađena u okolini Beograda, i njena porodica nisu nalazili na evidenciji Centra za socijalni rad u tom gradu.

Ministarstvo je podsetilo na to da je zaštitnik građana pokrenuo, po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku maloletnog deteta, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

Zaštitnik građana je tražio da mu informacije i kopiju kompletne dokumentacije dostavi niški centar za socijalni rad u roku od 15 dana.

“S obzirom na to da centri za socijalni rad ne vode evidenciju o svim građanima Srbije i da pomenuta porodica do sada nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad, ova ustanova nije u mogućnosti da dostavi traženo”, saopštilo je nadležno Ministarstvo.

Ministarstvo je po službenoj dužnosti naložilo Centru za socijalni rad da povodom ovog slučaja sprovede postupak u okviru svoje nadležnosti i da izvesti Ministarstvo, uz napomenu da porodica ranije nije bila na evidenciji i da ne postoji dokumentacija.

Ministar Zoran Đorđević istakao je tim povodom da resorno ministarstvo aktivno radi na unapređenju položaja dece u našoj zemlji.

“Usvajanjem zakona o pravima deteta i zaštitniku deteta verujemo da će ova tema biti značajno unapređena, a radi što bržeg pronalaska nestale dece podržavamo i uvođenje “Amber alerta””, podvukao je on.

Zaštitnik građana kritikovao je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog mešanja u rad i postupanje Zaštitnika građana i Centra za socijalni rad.

Zaštitnik kaže da je od niškog Centra za socijalni rad tražio da u roku od 15 dana dostavi informacije povodom nestanka maloletnog deteta iz Niša, a odgovor je tri dana kasnije stigao od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Saopštenje resornog Ministarstva, kojim na sebe preuzima nadležnost Centra za socijalni rad obaveštavajući javnost o tome ko se sve nalazi u evidenciji Centra za socijalni rad u Nišu i šta ovaj centar nije u mogućnosti da uradi, smatramo direktnim mešanjem u rad i postupanje Zaštitnika građana i Centra za socijalni rad“, naveo je zaštitnik u saopštenju.

Ovakvu izjavu za javnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zaštitnik smatra pokušajem prikrivanja odgovornosti za neke ranije propuste u radu, gde među najsvežije spada objavljivanje na sajtu Ministarstva za rad imena i fotografije deteta bez sakrivenog lica koje je vraćeno usvojiteljskoj porodici.

„Sve to je u velikom neskladu sa tvrdnjom resornog ministarstva da „aktivno radi na unapredjenju položaja dece“.

Da podsetimo, devojčica iz Niša otišla je u Beograd kako bi polagala prijemni za Matematičku gimnaziju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Да ли ови причају о паметном детету које је са 13 година завршило основну школу или износе своје политичке фрустрације и политикантски се препуцавају?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com