Društvo

Neša Travka skuvao čorbu od sto vrsta gljiva

Čorba od 100 gljiva je bila glavni specijalitet na Festivalu gljiva koji je održan u Nišu ovog vikenda, a zahvaljujući Neši Travki u centru grada se širio neodoljivi miris jela od „šumskog mesa“.

„Već sam kuvao ćorbu u kojoj je bilo 55 vrsta gljiva, a dogodine ću u lonac staviti 101 vrstu“, kaže Neša Travka koji svojim specijalitetima i zdravom hranom bez mesa stalno iznenađuje Nišlije. „U našem kraju raste prko 250  jestivih gljiva, ali smo mi sada odabrali sto, što svežih što sušenih, i sve to smo stavili u kazan. Ja sam ovu čorbu nazvao edukativnom, jer dok je gosti jedu oni uče i o tome kakvih gljiva ima, koje su jestive, a koje ne, zašto su dobre za naše zdravlje“, kaže Neša Travka.

A u loncu se pored gljiva našao i luk, krompir, praziluk, šargarepa, celer, paškanat. Čorba od gljiva se ukrčkala za nešto više od dva sata.

Foto: V. P.

„Od pečuraka može da se napravi i slatko i pravio sam ga. Pečurke ubacujem i u rakiju. Slatko se pravi od svežih gljiva, od bilo koje, od vrganja recimo ili neke druge, a za rakiju koristim sušene gljive. One puste svoje sokove i rakija dobije fantastičnu aromu. Dodajem i  suvo voće, obično suvo grožđe, a onda dodam i Genodermu lucidum koja je kraljica lekovitih gljiva. Ona je pravo čudo kada je zdravlje u pitanju, a raste u hrastovim šumama u našem kraju“, kaže Neša Travka. „Gljive su odlične za zdravlje ljudi, a jedna od njih je čaga koja osim u Rusiji raste i kod nas na Vlasini“.

Gljivarsko društvo Niš je pripremilo izložbu gljiva, svežih, koje su privukle pažnju posetioca Festivala. Onače oni su uz Udruženje Kuća čaja organizatori Festivala, a podršku im je dala Gradska opština Medijana.

„Gljivarsko društvo Niš postoji od 2012. godine,  okuplja oko 40 članova i suorganizatori smo ovog lepog događaja“, kaže Srđan Lazarević iz ovog društva. „Napravili smo izložbu gljiva koje smo ubrali u okolini Niša koja je jako bogata gljivama. Ima preko hiljadu vrsta gljiva. Naši članovi će svima koji su zainteresovani za gljive objasniti gde one rastu, kako da ih prepoznaju, kako da ih beru“.

Dok se čorba krčkala, gosti i posetioci su mogli da razgledaju izložbu svežih gljiva, a na posebnom panou su se nalazile fotografije 100 vrsta gljiva koje su završile u Nešinom loncu, a kasnije i u tanjirima onih koji uživaju u ovom specijalitetu spravljenom od, kako neki kažu „šumskog mesa“. Elem, Neša Travka je i sada napravio izuzetak i rekord pa se u kazanu gde se čorba krčkala našlo čak sto vrsta gljiva. Sve su ubrane u okolini Niša, u našem kraju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com