Moja priča

Neša Saita: Gitara je “na pauzi” dok ne ode virus

Nedelje i meseci epidemije doneli su svetu novu stvarnost. Virus je uspeo da uspori i zatvori ljude u njihove domove i zaustavi život na kakav smo navikli.

Život u karantinu je neke naterao da promene navike, neke na razmišljanje o svetu i sebi u svetu, neke na pesmu, a neke na tišinu.

Muzičara Nebojšu Saitovića, popularnog Nešu Saitu, videti bez gitare u rodnom Nišu ili bilo gde u svetu, potpuno je nezamislivo.

„Nisam uzeo gitaru u ruke od početka vanrednog stanja i sigurno neću još neko vreme. Možda juna, jer kažu da će se do tada epidemija smiriti. Ovo je prvi put za 45 godina, koliko sviram, da sam napravio toliku pauzu. To je više od dva meseca, ali nisam mogao“, kaže Neša Saita, koji je u međuvremenu ostao bez bliskog člana porodice, koji je živeo u Domu za stara lica u Nišu.

 

Njegovo skrovište od virusa bilo je u kući na obali Nišave, nadomak mosta u Vrežini, koji nije u funkciji i godinama čeka da bude popravljen. Ali, u svakom lošem ima nešto dobro.

„Ako mene pitate ne treba ni da ga popravljaju. Nišava nam nikada nije bila bistrija. Kad je svevišnji opomenuo da se ne igramo sa prirodom vratile su se i neke ptice. Posle mnogo godina vratile su se laste, rode, čaplje, divlje plovke. Ribolovci pričaju da u reci ima i rakova kao u stara vremena i da u gornjem toku Nišave ima i pastrmke“, otkriva Neša Saita.

 

Foto: S.P

Kaže da neke ljude ni korona nije promenila. Još viđa ljude koji s vremena na vreme prođu preko mosta i bacaju smeće u reku, ali nije od onih koji će da slika, prijavi, pa da taj plati kaznu.

„Sve će ovo proći, kao što sve prolazi. Ovu muku ne treba da zaboravimo. Ali treba da se vratimo sebi i iz svega izađemo pametniji i mudriji. Najvažnije je da budemo dobri ljudi i da volimo ovaj grad“, kaže Neša Saita.

 

Kao borac za kulturu i tradiciju romske zajednice, Neša Saita svoje vreme trenutno troši na organizaciju novog festivala „Me sem Šaban“, koji zbog pandemije, neće biti održan tradicionalno juna, već najverovatnije na jesen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com