Društvo

NEREŠEN spor oko dimnjaka vodila uhapšena građevinska inspektorka

Muke porodice Hartl – Najdanović sa komšijom sa kojim dele kuću u Kolubarskoj ulici kulminirale su u novembru 2015. Oboje supružnika kažu da bi njihov problem odavno bio rešen da je građevinska inspekcija radila svoj posao. Dodaju i da je za rešavanje spora oko dimnjaka na kući bila  nadležna nedavno uhapšena inspektorka M.M. Oni su 12. decembra protiv nje podneli i prijavu za “zloupotrebu službenog položaja”, ali se ni oko dimnjaka, a ni prijave do danas ništa nije preduzelo. Ovoj porodici je već treću zimu onemogućeno loženje jer je, kako naglašavaju, komšija iznad njih bespravno zatvorio dimnjak. 

Prizemni deo kuće koji je svojevremeno kupila majka Olivere Hartl u ulici Kolubarskoj prilaz 1 (preko puta Niteksa) je trećinski njen. Nakon smrti majke i ostavinskog postupka, vlasnici su i njen brat i otac, ali trenutno u kući živi sa mužem, poznatim niškim rokerom Dejanom Najdanovićem, i decom.

Kuća u Kolubarskoj

Porodica tvrdi da im je komšija koji je vlasnik prvog sprata kuće, zapušio dimnjak bespravnom gradnjom. Uz to, zbog nepostavljenih oluka u, nekada zdravoj kući, stvorila  se buđ na zidovima i oštetio plafon.

“Problemi su počeli sa izgradnjom krova kada je komšija zapušio dimnjični kanal. Na uviđaj je došla građevinska inspektorka M.M. koja je pozvala našeg komšiju i , na naše iznenađenje, uopšte nisu pričali o problemu sa dimnjakom, već o načinu ozakonjenja. To je bilo dan nakon što je izglasan Zakon o legalizaciji objekta, tzv. “Zoranin zakon”, tvrdi Dejan Najdanović.

Početkom decembra 2015. godine, porodica je ponovo intervenisala, jer je počeo da im se roni plafon, a buđ napada zidove, zbog čega su pozvali sudskog veštaka da napravi izveštaj o zatečenom stanju, i ponovo podneli prijavu građevinskoj inspekciji

“Nekoliko dana iza toga, pomenuta građevinska inspektorka je ponovo došla i komšiji naložila da mora da napravi dimnjak,” kaže Olivera Hartl.

Buđ na zidovima

Supružnici su angažovali i sudskog veštaka koji  je zatečeno stanje dokumentovao  fotografijama.

Kažu da su dolazili i iz JKP Medijana, radne jedinice Dimničar, 22. decembra 2015. godine i da su sačinili svoj izveštaj u kome jasno piše da izgrađeni dimnjak nije po propisanim standardima.

Izveštaj RJ Dimničar o stanju dimnjaka u kući

“Imali smo kupljena drva i bila je zima, do tada smo bili prinuđeni da se grejemo na struju, što je daleko skuplje. Međutim, to je trajalo jedan dan,  dok komšija nije pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova, službu za vanredne situacije koja je  utvrdila i da se na dimovodnom kanalu nalazi podtabla za struju i da postoji opasnost od požara u celoj kući.”, kaže Olivera.

Najdanovići tada dobijaju zabranu loženja i ceo slučaj se ponovo vraća na početak.

Sporni komšijin dimnjak

Inspektorka M.M. 31. maja 2016. godine donosi odluku da dimnjak mora da “reši” komšija o svom trošku tako da i Najdanovići mogu da ga koriste, a 30. septembra prošle godine  i odluku o rušenju spornog dimnjaka.

“Od tada do danas ništa se nije pomerilo s mrtve tačke, niko se ni toga dana, a ni do danas, nije pojavio da sruši dimnjak,“ kažu supružnici.

12. decembra prošle godine odlučili su da podnesu prijavu protiv inspektorke M.M., jer je, “sve znala, a nije reagovala”.

Najdanovići su i ovu zimu proveli grejući se na struju, a u međuvremenu su dobili i sudski spor protiv komšije za naknadu štete zbog vlage u kući. Rešenje još nije pravosnažno, jer komšija ima pravo žalbe, dodaju. Oko dimnjaka se još uvek spore.

Oboje supružnika naglašavaju da im je posebno krivo što su pravdu morali da traže preko sudova u dugotrajnim procesima. U redakaciju Niških Vesti došli su sa registrom teškim dva kilograma, u kome su sudska rešenja, prijave, izveštaji sudskih veštaka, fotografije štete.

“Samo da su sve službe, a posebno građevinska inspekcija, svoj posao obavljale savesno i blagovremeno, mi danas ne bi bili u ovoj situaciji, zaključio je Dejan Najdanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com