DruštvoRegion

Nerazvijene opštine dobile mini autobuse, ali ne mogu da ih koriste. Nemaju potrebne dozvole, niti mogu da zaposle vozače

Opštine sa juga Srbije koje su od Ministarstva za brigu o selu, dobile mini autobuse za prevoz meštana iz jednog u drugo selo, ili do najbliže gradske sredine, još uvek ne mogu da ih koriste. Na ovaj problem ukazao je u Nišu predsednik Opštine Bosilegrad, Vladimir Zaharijev. On je rekao da je više opština dobilo ove manje autobuse od Ministarstva za brigu o selu, ali da zakon ne omogućava da opštine dobiju licencu neophodnu za obavljanje javnog prevoza, niti zbog odluke o zabrani zapošljavanja mogu da zaposle vozače.

U poslednjih nekoliko godina drastično su smanjene ili potpuno ukinute autobuske linije ka mnogim selima. Prevoznici to pravdaju sve manjim brojem putnika i nerentabilnošću. Najteže je na jugu Srbije, gde su meštani pojedinih sela praktično odsečeni od sveta. Ministarstvo za brigu o selu je obezbedilo sredstva za nabavku 18 minibusa za najugroženije lokalne samouprave. Od 18 lokalnih samouprava, koje će uskoro od države dobiti minibuse, deset je sa juga Srbije. Meštani većine sela se dovijaju kako znaju i umeju da stignu do lekara, prodavnice, posla. Minibusevi su tu, ali problem stanovnika još uvek nije rešen. Između dobre volje i meštana, stao je zakon.

„Zakon predviđa da licencu mogu da dobiju samo preduzeća, tako da je neophodno da se dopuni ili izmeni kako bi taj sertifikat dobile i opštine koje na svojoj teritoriji nemaju organizovan javni prevoz“, istakao je Zaharijev u Nišu.

On je naglasio da je veliki problem prevoza meštana sela i da ljudi s nestrpljenjem očekuju da oni počnu da saobraćaju.

„Mi smo dobili odobrenje Ministarstva za lokalnu samoupravu da zaposlimo dva vozača i u budžetu smo predvideli sredstva za troškove prevoza. Međutim, licenca se pokazala kao najveći problem“, rekao je Zaharijev.

Ministar zadužen za nedovoljno razvijene opštine Novica Tončev rekao je da je upoznat sa tim da opštine ne mogu da zaposle vozača.

„Oni ne mogu da zaposle vozača koji će da vozi taj autobus. Da bi vozili putnike, moraju da imaju zaposlenog vozača, ne mogu da iznajme, tako je po zakonu. Mi moramo da uputimo zahtev Ministarstvu, a ja ću Vladi Srbije da sugerišem da daju odobrenje da se zaposle vozači“, istakao je Tončev.

Podsetimo, Ministarstvo za brigu o selu dodelilo je 120 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu autobusa za potrebe prevoza seoskog stanovništva. Namenjena su isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo selo ili iz sela u gradsko ili opštinsko sedište.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button