Društvo

NEPRIJAVLJENI RADNICI pune državnu kasu: Za pola godine 6,5 miliona za rad na crno

U proteklom periodu od januara do juna od prekršanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o radu u republički budžet se slilo 6,5 miliona dinara samo sa teritorije Nišavskog okruga, a uglavnom se radi o postupcima koji su pokrenuti u 2017.godini, kaže Milica Kitanović Ljujić, načelnik Odeljenja inspekcije rada u Nišu.Inspektori ovog odeljenja su tokom sproviđenja mini projekta  „Reci ne radu na crno“ Minstarstva rada, u Nišavskom okrugu napravili 20 akcija izvršili 500 nadzora, a zatečeno je 100 lica koja su radila na crno i to je dobar rezultat, dodala je ona.

„Urađeno je 500 nadzora, ali su prijave potekle od samih zaposlenih koji su radili na crno, što je dobro, ali je isto tako dobro i to što niko od njih koji je prijavio rad na crno nije ostao bez posla“, kaže naša sagovornica.

U tom pogledu projekat je dao odlične rezultate jer je veliki broj  građana reagovao  u smislu detektovanja rada na crno. Na taj način je ostvarena saradnja  sa građanima, vratilo se poverenje u inspekcijske službe, a inspektori su tokom rada zatekli veliki broj radnika na crno.

„Svake godine rezultat Inspekcije rada i ovog Odeljenja je da beležimo veliki broj zaposlenih na crno, ali smo ove godine pomalo iznenađeni rezultatom jer se taj broj  smanjio  za 20 odsto. To pokazuje i bolju informisanost i dobru volju i poslodavaca i zaposlenih da se radu na crno stane na put“, kazala je Milica Kitanović Ljujuć.

Tome je, prema njenim rečima, doprinele izmene i dopune  Zakona o radu, decembra 2017.godine koji između ostalog kaže da pre stupanja zaposlenog na rad mora biti sklopljen ugovor o radu i prjavljneo obavezno socijalno osiguranje.

„Na ovaj način su poslodavci na neki način primorani da sklope ugovor  sa zaposlenima, da ih prijave i da tek tada on započne radni proces“, kaže naša sagovornica.

Kada se radi o tome ko stoji iza anonimnih poziva i orijavljivanja rada na crno , obično su to, kaže Mirjana Kitanović Ljujuć, roditelji dece koja rade bez prijave.

Tokom projekta koji smo sada realizovali uspostavljen je mnogo bolji kontakt i direktna veza  sa zaposlenima“, dodaje načelnica Odeljenja inspekcije rada Niš.

„Osim toga kroz ovaj projekat nije samo prijavljivan samo rad na crno već i druge nepravilnosti koje jesu u našoj nadležnosti, ali su tu bile i prijave iz nadležnosti drugih inspekcija, tako da je stvoren jedan kompleksan odnos između građana, naše inspekcije i ostalih inspekcija“.

Toko rada na projetu „Reci ne radu na crni“ inspektori su na terenu radili i na edukaciji zaposlenih ali i poslodavaca. Mnogi poslodavci ne poznaju dovoljno proces prilikom zapošljavanja zbog novih promena. Za svaku promenu poslodavcu je potrebno neko vreme da se upozna.

„U određenim delatnostima poslodavci moraju brzo da reaguju, ali ako se ne snalaze mogu da dođu kod nas da ih edukuemo kako  i šta je potrebno da urade da ne bi bili kažnjeni.Inače, kaznena politika je vrlo jaka. Za preduzetnike je do 500.000, za pravna lica do dva miliona dinara. Poslodavci moraju da shvate, kao i zaposleni, da mora da se radi sa ugovorom o radu, da mora da bude prijava na obavezno socijalno osiguranje i da  radnik bude zaštićen na radu. Mora da postoji svest o tome“, naglašava Milica Kitanović Ljujić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com