DruštvoEkonomija

Nepoznata sudbina skoro 400 radnika – Šinvon gasi deo proizvodnje u Nišu

Južnokorejska fabrika Šinvon gasi deo proizvodnje u Nišu. Planirano je da se fabrika zatvori do kraja septembra, dok radnici na neodređeno vreme imaju mogućnost prelaska u Juru, sestrinsku fabriku. Od 660 zaposlenih u sektoru proizvodnje auto-instalacija, njih 264 primljeni su za stalno, a ostalih 396 radnika sa ugovorom na određeno vreme ostaju bez posla.

U Odluci o zatvaranju organizacionog dela društva kao razlog zatvaranja navedeni su  veliki poslovni gubitak i velika promena količine instalacija koju Šinvon d.o.o. Niš ne može realizovati u skladu sa zahvetom kupca. Kako se dalje navodi u ovoj Odluci, svi zaposleni na neodređeno vreme proglašeni su viškom zaposlenih, a kao meru za rešavanje viška zaposlenih, fabrika je sklopila 3.9.2021. godine sporazum sa Jurom na osnovu koga se oni mogu zaposliti u Juri na određeno vreme u trajanju od najmanje 6 meseci. Zaposleni na neodređeno vreme imaju rok za izjašnjavanje do 11. septembra. Oni koji budu odbili prelazak, nemaju pravo na otpremninu niti nadoknadu iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

“Kako je poslodavac u obavezi da preduzme zakonom propisane mere za rešavanje viška zaposlenih  – prvenstveno mere za zapošljavanje u sporazumu načinjenom dana 3.9.2021. godine sa privrednim društvom Yura Corporation d.o.o. Rača – ogranak Niš , poslodavac se opredelio za rad kod drugog poslodavca na određeno vreme od najmanje 6 meseci, počev od 1.10.2021. godine, kao meru za zapošljavanje predviđenu članom 155 Zakona o radu RS sa čime se p.d. Yura Corporation d.o.o. Rača – ogranak Niš saglasilo. Poslodavac nije bio u mogućnosti da realizuje ostale mere za rešavanje viška zaposlenih kao što su premeštaj na druge poslove, prekvalifikacija ili dokvalifikacija, nepuno radne vreme i druge mere.” , stajalo je na obaveštenju radnicima okačenom na oglasnoj tabli

Šinvon u Nišu posluje od 2011. godine. Poznato je da je u ovoj fabrici početkom godine otpušteno čak 233 radnika, kada je Inspekcija rada utvrdila da je taj proces tekao po zakonu. Sada se ne zna dalja sudbina 396 radnika na određeno vreme, kojima nije ponuđen prelazak u Juru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com