Zdravlje

Neočekivano veliki odaziv građana za preventivne preglede

Klinički centar i ORL klinika su se priključili obeležavanju Svetskog dana zdravlja i omogućili su građanima da koriste kapacitete ove zdravstvene ustanove ida provere svoje zdravlje.

“Konkretno na ORL klinici se do 12 sati pregledalo 118 pacijenata, a još 40 njih čeka na preglede“, kaže profesor dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike KC Niš, a povodom besplatnih preventivnih pregleda koji su organizovani od 8 do 16 sati za građane Niša i Juga Srbije.

U novoj zgradi Kliničkog centra Niš pacijneti su mogli da provere krvni pritisak, novo glukoze i EKG, a na ORL klinici pacijanti su mogli da provere sluh i glas.

Hodnici na ORL klinici su bili prepuni, ali su i pregledi išli brzo jer im je na raspolaganju bilo pet lekara i pet sestara.

„Ljudi žele da provere svoje zdravlje, kod nas na ORL klinici, se radi, konkretno, o proveri glasa, grla, uva, sluha. Kod pedesetak pacijenata smo detektovali neke promene koje traže dalju dijagnostičku potvrdu i eventualno hirurški tretman“, dodaje dr Dušan Milisavljević.

On dodaje da su besplatni preventivni pregledi dobar potez iz dva razloga. Prvo građanima je omogućeno da bez knjižice i zakazivanja pregleda dođu da provere svoje zdravlje, a sa druge strane, kaže Milisavljević, približavamo se građanima što je i cilj ovih pregleda.

„ ORL klinika će nastaviti sa ovom praksom, imamo nameru da svake nedelje u aprilu proveravamo glas pacijentima, a naša klinika je april proglasila mesecom glasa. Ovom prilikom pozivamo sve građane koji imaju problema sa glasom, kojima je promukao glas, koji puše, a takvih je puno, da provere svoje glasnice, da provere svoj grkljan, jer je mnogo lakše uhvatiti bolest na početku i izlečiti takvog pacijenta nego kada bolest uzme maha. Praktično je omogućena brza dijagnostika i normalan nastavak života. Sve drugo, bežanje od terapije u lečenja, pacijentu ne pomaže već mu život čini manje kvalitetnim. Promukao glas nije normalno stanje, promukao glas traži proveru naših lekara“, ističe dr Dušan Milisavljević.

U novoj zgradi Kliničkog centra pacijenti su mogli da urade EKG i izmere pritisak i nivo šećera u krvi.

„Ovo je prva nedelja preventivnih pregleda posle zimske pauze koji su se jako dobro pokazali u celoj zemlji, a posebno i našem Kliničkom centru“, kaže docent dr Vladan Ćosić, zamenik direktora KC Niš. „Odaziv je bio jako dobar tako da smo imali oko 400 pacijenata koji su se prijavili na neke od pregleda. Naši pacijenti imaju tu privilegiju da ih pregledaju vrhunski specijalisti i subspecijalisti tako da, sem merenja krvnog pritiska, određivanja EKG-a i merenja nivoa glukoze, oni uzmaju i detaljnu anamnezu, vide da li postoji i neki drugi problem i ukoliko je potrebno neko od pacijenata može da bude hospitalizovan“.

Docent dr Vladan Čosić dodaje da su pacijente pregledala osam lekara koji su se smenjivali na tri do četiri sata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com