RegionSport

NEOBIČNE PRIPREME: Džudisti u manastiru treniraju i duh i telo

Izdvojen od civilizacije, smešten u živopisnom kanjonu, nedovoljno turistički iskorišćen, kao poseban kulturno istorijski spomenik prostire se manastir Svetog Jovana Bogoslova, koji privlači sve više vernika. Veliki broj njih u manastiru Poganovo nađe mir, a ovih dana duh i telo upravo ovde pripremaju i takmičari Džudo kluba Tamiš.

Deo ekipe na ovim pripremama čini i Pančevka, naša trofejna džudistkinja i vicešampionka Evrope Andrea Stojadinov, koja se vraća u trenažni proces posle povrede.

“Konačno zeleno svetlo od doktora da se trenira u fulu, tako da, nazad na posao!! Aleksa je rešio da za početak treniramo 5 dana u okviru manastira, jer samo Bog mi može pomoći da preživim njegov tempo i treninge.
Nema izgovora!, napisala je na najbolja džudistkinja Evrope u 2020. godini na svojoj fb strani.

Foto: V.V.

Na ovaj način sportski klub Tamiš, pokazao je kako se treba odnositi prema svojim najmlađim članovima, koji se uče i nekim drugim vrednostima, a ono što je najvažnije – uče se da postanu dobri ljudi.

Njih je dočekao otac Mardarije, treniraju dva puta dnevno, a dan završavaju molitvom, ali i pesmom Ljiljane Popović, soliste grupe “Živa voda”,  in­spi­ri­sa­nom tra­di­ci­jom i pra­vo­sla­vljem.

Manastir Poganovo podignut je krajem 14. veka (1395. godine) a živopisan je bogatim tematskim programom tek sto godina kasnije, tačnije 1499. godine. Osnovao ga je i podigao srpski plemić Konstantin Dejanović Dragaš, sestrić cara Dušana a posvetio ga je Sv. Jovanu Bogoslovu. Jedan je od najvećih i najvrednijih spomenika srpske srednjovekovne kulture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com