Kultura

Neobične priče u “Živoj biblioteci”

U Deli prostoru je na nekih tri sata otvorena neobična, živa biblioteka. Otvorio ju je Savet učenika srednjih škola u Nišu. Knjige nisu bile na policama. Hodale su.

Njihove korice bila je njihova odeća ispod koje su glavni junaci nosili svoje ispričane ili neispričane životne priče, ideja koje su već otkriji ili čekaju da budu otkrivene, poruke koje žele da podele sa drugima i tako im pomognu da se suoče sa svojim strahovima, problemima, nesigurnošću, predrasudama i sve to dobro izvagaju i promene mišljenje o stvarima koje ih okružuju. Iz knjiga se uvek nešto nauči, pa je tako bilo i u ovom slučaju.

Foto: V.P.

Čitači, pre slušaoci, mogli su da nauče puno toga. Mogli su i da razgovaraju sa “knjigama”, da pitaju, da diskutuju, sukobljavaju mišljenja, da menjaju stavove, da preispitaju neka svoja shvatanja, pitaju za savet.

“Živa biblioteka” koja je održana u Deliju ideja je Saveta učenika srednjih škola grada Niša.

“Čitaocima” je ponuđeno pet “knjiga”. Pet osoba je pričalo svoje romane, kratke priče ili pripovetke. Zavisi kako je ko to želeo da shvati. To su Vesna Jadranin iz udruženja za decu sa autizmom koja je govorila o tome šta je autizam i šta su problemi roditelja dece sa autizmom, kako uticati na to da i ova deca budu u istoij ravni sa ostalim vršnjacima, potom Slađan Vučković koji je ostao bez šaka u vreme bombardovanja 1999.godine, koji je govorio o tome zašto Srbija treba da potpiše konvenciju o zabrani kasetnog oružja, Marija Radenković, učenica Ugostiteljsko-turističke škole, devojka koja je pobedila rak, Pavle Ignjatović koji je preživeo udar struje i koji je u tom trenutku imao samo 10 odsto šanse da preživi, a sada je student Elektronskog fakulteta u Nišu i Ina Kitić koja je govorila o tome kroz koje probleme prolazi LGB zajdnica u društvu.

Foto: V.P.

“Savet učenika srednjih škola u Nišu obuhvata učeničke parlamente svih srednjih škola u gradu a organizujemo događaje za koje smatramo da mogu da privuku pažnju mladih, ali i da utiču na njih u tom smislu da promenenjihovu svest ili shvatanja nekih pojava sa kojima žive”, kaže Maja Branković, treća godina Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu, predsednik Saveta učenika srednjih škola u Nišu. “Sada radimo “Živu biblioteku”,događaj koji se specifičan po tome što su knjige zapravo živi ljudi, osobe, koje pričaju svoje neobične i specifične priče. Umesto da uzmete knjigu sa police i da započnete čitanje, vi sedite i slušate “glavnog junaka” koji vam pripoveda svoj životni roman ili tek delić svog života”.

Foto: V.P.

“Predsnost Žive biblioteke je u tome što se na ovaj način direktno utiče na podizanje svesti mladih i svih onih koji su prisutni o različitostima, shvatiće da smo svi na neki način slični i da svako ima problem. O stvarima, o problemima, je važno govoriti jer je to jedan od načina da se problemi reše, da slušaoci čuju kako i na koji način se može nositi sa mnogim stvarima u životu, da shvate da je potreban samo motiv i velika volja da se čovek suoči sa problemima i da je već na putu da ih reši. Biti drugačiji može biti i pozitivno jer je upravo lepota sveta u našoj različitosti i ptihvatanju te iste različitosti”, zaključuje Maja.

Pet knjiga, pet ljudi, pet živih knjiga, koji se na ovaj ili onaj način razlikuju od drugih bilo je dostupno mladima “za čitanje”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com