Kultura

NEOBIČAN ROĐENDANSKI POKLON: Ćerka majci priredila izložbu fotografija

Kada je ušla u kafe-galeriju Dnevna soba Radmila Ružić Đilda, profesor likovne umetnosti u penziji, nije mogla da veruje svojim očima koje su se istog trenutka napunile suzama. Dočekala ju je rođendanska pesma članova porodice, rodbine i najdražih prijatelja, a ono što ju je dirnulo do suza bila je izložba njenih fotografija upriličena za ovaj svečani dan.

Zbunjeno je stajala ponavljajući samo „pa ovo je predivno, kako su samo uspeli da sakriju pripreme od mene, kako nisam uspela da primetim“. Tog trenutka kafe-galerija je bila prepuna ljudi, dragih lica, osmeha, čestitki, poklona, ali su sve to nadvladale emocije, a u vazduhu se osećala ljubav. Taj osećaj nikoga nije ostavio ravnodušnim, a slavljenicu ponajmanje.

Foto: V.P.

Dugo Radmila nije mogla od uzbuđenja da progovori bilo šta osim jedno duboko i iz srca izgovoreno hvala. „Sklad boja i oblika“, kako je Radmilina ćerka Marija Ružić nazvala izložbu, ostaće upamćena po bojama u koje se stopila ljubav pomešana sa željom da celo veče učini nezaboravnim. “Puno je rođendana bilo do sada i dragi ljudi su učinili da svaki od njih bude poseban na svoj način, ali ovaj 67 postaće naomiljenija kockica u mom životnom mozaiku”, kaže Radmila.

„Izuzetno sam iznenađena i prosto ne mogu da dođem sebi. Posle raznoraznih slavlja i raznih događaja, ovaj je jedinstven. Posebno me je dirnulo to što je sve organizovala moja ćerka koja je iz iste branše kao i ja. Ja sam i sama planirala izložbu svojih fotografija i još radim na tome, ali je ovo nešto sasvim drugo. Ovo je iz srca i ovo je ljubav“, kazala je Radmila Ružić.

Dodaje da joj je posebno drago da je Marija od svih njenih fotografija kojih ima preko stotinak izabrala nekih dvadesetak koji su i njeni favoriti i koje bi i ona sama izabrala za izložbu.

„Sve je još izuzetnije jer je pozvala toliko meni drage ljude, skupila ih na jednom mestu, a sve da bi meni učinila veče nazaboravnim“.

Foto: V.P.

Fotografije na izložbi iznenađenja koju je svečano otvorila njena ćerka Marija Ružić nastale su u period od nekih sedam godina.

„Slikala sam razna godišnja doba, svoje đake, bavila sam se fotografskom kombinatorikom koristeći zlatne preseke, razne likovne elemente. Tako su nastale interesentne fotografije“, objašnjava Radmila Ružić. „Čini se da sam otišla i korak ispred vremena jer u njima ima nečeg kubističkog, a ima i fotografija koje su spontano urađene.Onako instant jer sam uhvatila momenat u vremenu. Pazim da razlikujem „sliku“ od fotografije, ali fotografija je u ovom slučaju, na neki način „slika“ jer sam ja „slikala“ fotoaparatom.

Ništa manje nije bila uzbuđena ni Marija koja je bila glavni pokretač cele ove neobične priče i ovog neobičnog rođendanskog poklona. Uspela je da sve pripreme obavi u tajnosti, daleko od maminih očiju, da izabere fotografije, da ih stavi u neki veći format, ugovori izložbu, pozove sve one drage mamine prijetalje da joj zajedno sa porodicom rođendansko slavlje učine nezaboravnim.

„Želela sam da opremim fotografije koje mama radi i koje se nalaze u njenom računaru kako bih ih pokazala javnosti jer sam bila njima oduševljena“, kaže Marija Ružić. „Mama je, kada je otišla u penziju pre dve godina, počela intenzivno da se bavi fotografijom. Radila je pejzaže i po mom skromnom mišljenju dosta kvalitetno. Odabrala sam 20 fotografija za koje je ona posebno vezana. Ono što je facinantno to je da se mama vraća na ista mesta u različito doba dana ili u različita godišnja doba i fotoaparatom beleži kako se jedan isti motiv koji fotogafiše menja, da vidi kako senka utiče na fotografiju i slično“.

Marija, koja je magistar slikarstva dobro je procenila. Izložene fotografije jesu favoriti njene mame koji su prostor u kome su izložene oplemenile na poseban način. Nakon svečanog otvoranja u društvu prijatelja i atmosferi koja je odisala ljubavlju veće se nastavilo uz zvuke gitare, a zapevala je i sama Radmila.

Radmila Ružić je ceo radni vek provela radeći sa učenicima. Predavala je likovnu umetnost u osnovnim školama „Sveti Sava“ i „Dušan Radović“. Penzionerske dane ispunjava fotografijom, a kaže da uveliko priprema i knjigu koju će posvetila svom radu u prosveti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com