DruštvoMoja priča

Neobičan hobi Markovića iz Duvaništa – SREĐUJU STARE “FIĆE”

Vlasnici automehaničarske radnje u Duvaništu, Mile Marković i njegovi sinovi Bratislav i Ivan već deset godina imaju zanimljiv hobi – oni sređuju stare “fiće”.

Markovići u radionici popravljaju automobile najrazličitijih proizvodjača, a svaki slobodan trenutak koriste da se posvete „fići“, godinama najomiljenijem automobilu stanovnika nekadašnje Jugoslavije.

Bratislav Marković kazao je da su stare „fiće“ krenuli da popravljaju i sredjuju pre deset godina, kada su jedan takav automobil sredili za sebe.

„Otac i ja smo jedan automobil popravili i kompletno sredili za vožnju, a onda je i brat poželo svog „fiću“, pa smo zajedno sredili još jedan za njega. Nakon toga su to čuli naši prijatelji pa su i oni zatražili da im sredimo po jednog „fiću“ i tako je to krenulo dalje“, objasnio je on.

Prema Markovićevim rečima, godišnje im podje za rukom da kompletno srede jedan automobil, ali se i ne žure jer žele da „sve bude kako treba“.

Foto: B.LJ.

Dodao je da taj posao za njih predstavlja ljubav, a ne obavezu.

„Potrebno nam je puno vremena za sredjivanje „fiće“, jer tu ima puno zanatskog rada. Kada neki deo ne možemo da nabavimo u našoj zemlji ili Italiji, moramo da ga napravimo, a za to utrošimo često ceo jedan dan“, izjavio je Marković.

On je kazao da stare „fiće“ pronalaze i kupuju uglavnom po preporuci poznanika, a prodaju ih ljubiteljima oldtajmera.

„Naši kupci su uglavnom iz Srbije, mada smo jedan automobil prodali i u Francuskoj, a jedan u Švajcarskoj. U inostranstvu postoji interesovanje za ovako sredjene „fiće“, ali prepreku kucima predstavlja to što naša zemlja nije u Evropskoj uniji. Da smo u Sloveniji, recimo, verovatno bi sve automobile prodali kupcima u Evropi“, rekao je Marković.

Mile Marković izjavio je da medju kupcima „fića“ ima i starijih i mladjih ljudi.

Foto: B.LJ.

Kazao je da su kupci uglavnom naši ljudi u inostranstvu koji imaju para da sebi priušte zadovoljstvo da kupe oldtajmer.

“Mladima je „fića“ zanimljiv jer su dosta slušali o tom automobilu, a više se ne proizvodi, dok starije vezuju emocije jer su taj automobil vozili u mladosti“, naveo je Marković koji iza sebe ima bezmalo 50 godina automehaničarskog staža.

Foto: B.LJ.

On je kazao da jedan „fića“, nakon kompletnog sredjivanja u njihovoj radionici, može da se vozi kao da je nov kupljen u fabrici u Kragujevcu.

„Mi „fiću“ koristimo za gradsku vožnju, a imamo druge automobile koje koristmo za dalja putovanja. Mogli bi svakako da i za vožnju po gradu nabavimo druge automobile, ali jednostavno volimo „fiću““, izjavio je Marković.

Najstariji Marković osim sredjivanja „fića“ ima još jedan neobičan hobi, a to je pilotiranje na malim privatnim avionima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com