Društvo

NEnasilNI odgovor – Ulična akcija sa ciljem prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma

U okviru projekta “NEnasilNI odgovor” aktivisti PROTECTA-e su sproveli uličnu akciju sa ciljem da informišu i edukuju građane na temu nasilnog ekstremizma i osnaže ih za primenu njegove prevencije i suzbijanja.

Različiti oblici nasilnog ekstremizma i radikalizacije su globalne pojave kojima se svako društvo mora aktivno i odlučno suprotstavljati kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Region Zapadnog Balkana je jedno od najosetljivijih područja, imajući u vidu negativno nasleđe iz ratova sa kraja 20. veka, preplitanje različitih interesa i uticaja, ali i rizike od polarizacije u društvu.

Foto: Protekta

Ekstremizam se najčešće opisuje kao „ponašanje i mišljenje na granici dozvoljenog sa tendencijom da se ta granica pređe, a što je u suprotnosti sa pravnim, običajnim i kulturološkim normama jednog društva”.

Foto: Protekta

Nasilni ekstremizam je „zagovaranje, podržavanje, pripremanje ili na bilo koji drugi način davanje podrške (ili opravdanja) ideološki motivisanom nasilju u cilju ostvarivanja socijalnih, ekonomskih ili političkih ciljeva”. Nasilni ekstremizam i latentni okidači radikalizacije spadaju u najprisutnije izazove današnjice, oni se mogu manifestovati u čitavom nizu pitanja, uključujući politička, verska i rodna.

Foto: Protekta

Zato u PROTECTA-i smatraju da treba raditi sa građanima, posebno sa mladima, kako bi se oni na vreme edukovali da prepoznaju primere radikalizacije ponašanja kod svojih prijatelja, rođaka i kako bi znali kako da reaguju u takvim situacijama i kojim institucijama da prijave promene ponašanja koje su proizvod delovanja radikalnih grupa.

Foto: Protekta

PROTECTA projekat “NEnasilNI odgovor” nastavlja za par dana organizacijom okruglog stola gde će se po prvi put u Nišu na temu nasilnog ekstremizma na jednom mestu okupiti veliki broj institucija i organizacija i pokušati da zajedno kreiraju preporuke za njegovo suzbijanje i prevenciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com