Kultura

Nenadu Teofiloviću uručena nagrada „Stevan Sremac“

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2020. godini, odlukom žirija, pripala je Nenadu Teofiloviću za roman „Fraktura“.

Nagradu „Stevan Sremac“, koja se dodeljuje po 18. put, laureatu je uručila gradska većnica Adriana Anastasov. Ona je istakla da je ovo jedna od najznačajnijih nagrada za prozu u Srbiji i da je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja i Grada Niša. Za nagradu “Stevan Sremac” za ovu godinu prispelo je 69 proznih knjiga, a u uži izbor ušlo je pet.

Roman Fraktura preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat – stoji u obrazloženju žirija za najbolju proznu knjigu u 2020 godini, književnika Nenada Teofilovića.

Anastasov je napomenula da na konkurs za ovu nagradu stiže sve više knjiga i učestvuje sve veći broj pisaca.

Nenad Teofilović je rekao, zahvaljujući na nagradi, da je iznenađen i istovremeno obradovan ovako značajnim priznanjem.

Govoreći o nagrađenom romanu, Teofilović je ispričao da je svog junaka pozicionirao negde u svetu.

“Glavni junak je arhitekta koji ostvaruje uspeh u tom svetu, ali na kraju ostaje nezadovoljan. Postavlja se pitanje, zašto je nezadovoljan, ako je uspešan.”

Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: dr Jasmina Ahmetagić (predsednica), Vule Žurić i prof. dr Dejan Milenković koji je obrazložio odluku žirija.

Nagradu čine plaketa i novčani iznos od 300.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com