Kultura

Nenad Vasilić održaće radionicu za basiste u Nišu

Nenad Vasilić, najpoznatiji niški basista održaće u Nišu radionicu kontrabasa i bas gitare za sve zainteresovane muzičare iz Niša i okoline.

Svoje veliko muzičko znanje, iskustvo i veštine podeliće sa drugima potpuno besplatno, danas i sutra u Labirintu.

Tradicija muzičkih radionica za basiste traje već pet ili šest godina, zato i ne čudi što se za ovaj vid muzičke obuke prijavilo se nekoliko desetina muzičara iz Niša i okoline.

Ideja je potekla iz saradnje sa Vladom Karadžovim da za džez sekciju pri niškoj Muzičkoj školi organizujemo nešto kao dodatak nastavi. Međutim, vrlo brzo je postala džez sekcija grada Niša. Ranijih godina smo sa decom više teoretisali o džezu, spajanju srpske etno muzike sa džezom, pričali smo o tome šta je muzika, šta ona nije, rečju, pokušavali smo da ispravimo ili dopunimo njihovo znanje o muzici stečeno u školi. Isprva su radionice trajale po dve tri nedelje i uglavnom su ih posećivali srednjoškolci, mladi sa Akademije, ali bilo je i starijih muzičara”, objašnjava Vasilić.

Foto: S.P.

Radionice za kontrabas i bas gitaru su besplatne, trajaće dva dana, 15. i 16. jula, a grupna i pojedinačna nastava održaće se u popularnom kafeu Labirint.

Plan je da ovaj workshop pre svega uradimo za odrasle i zrele muzičare, basiste, ali, naravno, otvoreni smo i za početnike. Očekujem da svi ponesu vredna saznanja koja će im koristiti u budućnosti. Planirali smo da oba dana radimo dva do tri sata, ali poučen iskustvom, znam da će vežbe trajati znatno duže. Verujem da ćemo u finišu imati zanimljiv jazz session”, ističe Vasilić, koji je pre četiri meseca sličnu radionicu održao za studente sa Džez instituta u Kaliforniji.

Nenad Vasilić je najpoznatiji niški kontrabasista, kompozitor i aranžer i sigurno najuspešniji niški džezer u inostranstvu. Osnovno muzičko znanje stekao je u Nišu, a džez studije završio je u Gracu. Živi i radi u Beču gde sa brojnim svetskim džez muzičarima često nastupa u popularnom džez klubu Porgy & Bess.

Foto: Privatna arhiva

Nenad Vasilić će ove godine serijom koncerata obeležiti 20 godina od objavljivanja svog prvog albuma “Jugobasija”, a u septembru izdaje knjigu sa kompozicijama i novi solo album “Bas room”. Oba albuma sadrže numere savremenog džeza koji se oslanja na muzičku tradiciju Balkana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com