Društvo

Nenad treći u Srbiji

Nenad Gojković je maturant Pravno-poslovne škole u Nišu koji je dokazao da radom, trudom i odricanjem a uz pomoć dobrog mentora može sve da se pretvori u uspeh. On je na Republičkom takmičenju iz računovdstva održanom u Praćinu osvojio treće mesto i tako postao jedan od najboljih srednjoškolaca u državi iz ovog predmeta.

A počeo je, kaže njegova mentorka Mirjana Lilić, profesor ekonomske grupe predmeta, da je isti taj Nenad u prvom razredu iz ovog predmeta imao trojku. Od trojke u dnevniku na početku srednjoškolskog obrazovanja do trećeg mesta u Srbiji nalazi se put koji je Nenad popločao upornošću. Nagrada je utoliko značajnija jer je Nenad prvi učenik ove škole koji je osvojio republičku nagradu iz računovodstva.

„Nagrada koju sam osvojio za mene je veliki uspeh koji delim sa profesorkom Mirjanom i sa školom u kojoj sam proveo četiri godine, a još mi je draža jer je ovo prva nagrada sa tog takmičenja koja dolazi kod nas“, kaže Nenad. „Moram da priznam da sam puno radio za ovo takmičenje, a nije bilo lako jer je predmet izuzetno težak. Potrebno je puno vežbe“.

Nenad se, mada to teško prizna, nadao nagradi. Smatra da svaki trud mora da se nagradi, a on se dosta potrudio za ovo takmičenje. Nije bilo lako ni pobediti konkurenciju, a takmičilo se 19 učenika iz 19 škola u Srbiji u kojima se izučava ovaj predmet.

Foto: Privatna arhiva

„Prezadovoljna sam Nenadovim uspehom“, kaže profesorka Mirjana Lilić. „Nenad se prijavio za takmičenje sa nekim prosečnim  znanjem iz računovodstva, ali njegova želja da napreduje, kao  i želja da upiše Ekonomski fakultet, bila je neka vrsta inicijalne kapisle da se prijavi za takmičenje. Kada smo to učinili prionuli smo na posao. Dugo smo se pripremali, a tokom priprema prisustvovali smo i časovima računovodstva  na Ekonomskog fakultetu Univerziteta u Nišu i to se pokazalo dobrim“.

U želji da na takmičenju bude što bolji Nenad se odrekao i prolećnog raspusta. Dok su njegovi vršnjaci odmarali i putovali on je vežbao. Svakodnevno.

„Nenad je bezuslovno prihvatio tempo rada koji smo odredili i odgovarao je svim mojim zahtevima“, dodaje profesorka Mirjana Lilić. „Nije više bilo izlazaka, nije bilo fudbala. Sve je to ostavljeno po strani do takmičenja. Očekivala sam da osvojimo neku nagradu, a to je značilo i puno rada. Radili smo i do četiri pet sati dnevno, ali je odgovorio svim mojim zahtevima“.

Profesorka Mirjana Lilić kaže da računovodstvo nije lako, posebno za učenike Pravno-poslovne škole. Za njih je to novi predmet sa kojim se oni prvi put sreću kada upišu ovu školu. Neka deca nisu u mogućnosti da, ni posle četiri godine, savladaju ovaj predmet.

„Posebno mi je drago da je Nenad za osvojenu nagradu dobio i novčanu naknadu jer ovim generacijama učenika i to puno znači. Negde je i taj deo neka vrsta motivacije za decu da se opredele za takmičenje iz ovog predmeta“, dodaje profesorka Mirjana Lilić.

Nenad Gojković za koji dan završava srednju školu. Nalazi se pred životnom odlukom, ali on već zna svoj put, a on vodi do Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com