Moja priča

Nenad Stojanović je mladi Nišlija koji je još juče bio u Ugandi, danas je u Ruandi, a već 4 puta je prešao ekvator

Nišlija Nenad Stojanović je svetski putnik. Za 14 godina obišao je 90 država i preko 2000 gradova. Već nekoliko meseci je “stanovnik” zemalja na afričkom kontinentu ostvarivši svoj davnašnji san da obiđe zemlje Afrike jer je do sada boravio na četiri kontinenta.

Pre samo dan ili dva preselio se iz Ugande, nakon što je posetio Keniju,  u Ruandu. Na svojim putovanjima se sreće sa ljudima koji svojom različitošću dopunjuju njegova iskustva. Od njih uči, deli sa njima običaje i kulturu i odlično se razumeju. U dugim večernjim satima uz logorsku vatru razgovara sa njima. Oni na svom, on na svom jeziku, ali ponajviše rukama. Najvažnije je da se dobro razumeju jer svaka izgovorena reč na bilo kom jeziku je iz srca i znači dobrodošlicu.

Nenad Stojanović voli da putuje i tome je posvetio najveći deo svog života. Kaže da mu putovanja pružaju zadovoljstvo.

 “To je jedina mogućnost da upoznamo različite delove sveta, druge narode, njihove kulture i običaje. Putovanja nam pomažu i da više cenimo ono što imamo u svojoj zemlji”, kaže ovaj mladi Nišlija koji svetom putuje autostopom, kolima, brodom, avionom.

Koristi sve mogućnosti kako bi stigao do najudaljenijih destinacija. Putuje polako jer se tako najbolje upoznaje sa ljudima u zemlji u kojoj se nalazi. U nekima je ostajo po nekoliko dana, u nekim i po godinu.

Foto: Privatna arhiva

 “Moja 90 zemlja je slučajno Ruanda. Uspeli smo da pređemo kopnenu granicu sa Ugandom, koja je zvanično zatvorena već dve godine, zbog nekih malih nesuglasica dvojice tvrdoglavih predsednika. Nisam očekivao da ću biti ovde, stoga nisam pravio nikakve planove. Ako imate neki predlog šta da vidite osim Kigalija, javite mi”, poručuje na svom fejsbuk profilu prijateljima Nenad.

Tokom boravka u Ugandi, kaže Nenad posatio je jedan od najstarijih hotela u zemlji.

“Svratio sam na kafu u najstarijem hotelu Ugande gde su nekada odsedali Hamfri Bogart i Ernest Hemingvej“…

Video je Krested kran, nacionalnu pticu Ugande koja se nalazi na njihovoj zastavi i grbu.

 “Po blatnjavom danu tražio sam i slapove  na obroncima jedne od njihovih najviših planina Elgon, a pravo zadovoljstvo je bilo što sam četiri puta boraveći na ovom kontinentu prešao ekvator koji Zemlju deli na južnu i severnu hemisferu”, kaže Nenad.

Nenad je putovao i u vreme kada je proglašena pandemija koronevirusa i to ga ni jednog trenutka nije sprečilo da nastavi sa svojom pasijom.

 „Kada je počela korona bio sam zarobljen tri meseca u Kolumbiji. Nekako sam našao neki humanitarni let do SAD-a i otišao sam tamo. Hteo sam da idem za Kanadu ali sam odustao zbog karantina. Našao sam let za Portugal, iz Lisabona sam se dva i po meseca, lagano, vraćao u Srbiju. Što duže putujem više svata upoznam“, ispričao je tada Nenad.

Tada je dodao da ga zanimaju zemlje o kojima se mnogo ne govori.

“Želim da te zemlje doživim iz svog ugla iz svoje perspektive i na drugačiji način. Neke od njih me podsete na neke događaje koje sam već prošao”, otkrio je Nenad.

Dodao je tada da ga očekuju još i zemlje afričkog kontinenta, ali naći će on vremena i za to. I pronašao ga je. Sada polako, onako kako to samo on ume, upoznaje zemlje koje su većini njegovih vršnjaka poznate samo po imenu. Vratiće se, kaže, sa puno utisaka, a toliko ih je da ne može da izdvoji ni jedan.

“Važno mi je da ne mirujem, da sam u pokretu, da srećem različite ljude, da razmenjujem svoja iskustva sa njima. Ti kontakti mi mnogo znače jer me uče kako da sa nekim postanem i ostanem prijatej”, još jednom ponavlja Nenad dok razmišlja o sledećoj avanturi.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com