Društvo

Nemanja Egerić dobitnik godišnje nagrade fondacije „Muzičke vizije Ivana Jevtića“

Nemanja Egerić dobitnik je godišnje nagrade u okviru fondacije „Muzičke vizije Ivana Jevtića“ za veliki doprinos u izvođenju savremene muzike za kompoziciju “Dvadeset pogleda na dete Isusa” Olivijea Mesijana. Nagradu je uručio akademika Ivan Jevtić, nakon klavirskog resitala Nemanje Egerića u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Osnovne i master studije  Nemanja Egerić je završio u klasi profesora Miroslava Dacića, dok je postdiplomske studije završio na muzičkoj akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci uklasi Bruna Kanina. Doktorske studije završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Maje Rajković.

Tokom i nakon školovanja učestvovao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade od kojih se izvdajaju: Laureat IV međunarodnog pijanističkog takmičenja ULJUS (2017), Prva nagrada na međunarodnom pijanističkom takmičenju Klavitas (2017), Druga nagrada na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2019), Laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2 (2019.), Druga nagrada na takmičenju savremene muzike INSAM u Sarajevu (2019). Od posebnih priznanja ističe se nagrada Stanojlo Rajičić koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert sezone (2018/2019) galerije SANU.

Nastupio je 2015. godine sa Niškim simfonijskim orkestrom kao solista u izvođenju koncerta za klavir i orkestar Manuela de Falje  Noći u španskim vrtovima pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića u Nišu. Kao solista i kamerni muzičar koncertira u Švajcarskoj, Italiji, Makedoniji, BiH, kao i u svim prestižnim salama Srbije. Nastupa na domaćim i internacionalnim festivalima kao što su Lucern Piano Festival (2019), Musica al Ponte (2018), Piano City (2018), CONVIVIUM MUSICUM (2018), BLISS (2017), 15. Internacionalni festival „Petar Stojanović“ (2017).

Kao srpski pijanista premijerno je izveo značajna klavirska dela Lučana Berija, Đerđa Kurtaga i Džonatana Harvija, dok se Egerićevo izvođenje ciklusa „Dvadeset pogleda na dete Isusa“ Olivijea Mesijana posebno ističe, budući da je sačinjavalo predmet njegovog doktorskog umetničkog projekta. Godine 2015. osniva klavirski duo Stevan Nemanja sa pijanistom Stevanom Spalevićem. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Bruna Kanina, Pitera Hila, Momo Kodame, Pjera Sublea.

Od 2019. godine zapošljen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com