Politika

Nemački ambasador u Nišu: Naše kompanije dolaze zbog stabilnosti zemlje

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib sastao se danas sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem nakon čega je izjavio da nemačko-sprski ekonomski odnosi razvijaju veoma dobro i da u Srbiji posluje dosta kompanija jer imaju poverenje u stabilnost zemlje, a uz to Srbija ide ka Evropskoj uniji.

Šib je istakao da niz nemačkih kompanija već posluje i u Nišu i ocenio da se ekonomski odnosi dveju zemalja stalno razvijaju.

“Veoma sam optimističan da se se taj trend razvoja dalje nastaviti, naročito kad je Niš u pitanju”, izjavioje Šib.

Na pitanje novinara kako ocenjuje usvajanje tri zakona u kosovskom parlamentu koji omogućuju trasformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova, Šib je rekao da Nemačka zastupa stav da se radi o nezavisnoj državi i da je suvereno pravo svake države da formira svoju vojsku.

On je rekao da Nemačka priželjkuje da pokretanje postupka formiranja vojske Kosova ne dovede do dodatnih tenzija već do “relaksacije situacije” nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je na sastanku bilo reči o projektima i budućim planovima za saradnju.

“Ukazali smo na razvoj IT sektora u našem gradu i na početak radova na Naučno-tehnološkom parku koji će biti završen za 14 meseci. Ukazali smo naučne, obrazovne i institucionalne potencijale kojim grad raspolaže i pozvali nemačke kompanije da dodju u Niš”, izjavio je Bulatović.

On je podsetio na postojanje avio saobraćaja izmedju Niša i nemačkih gradova i dodao da postoji mogućnost da saradnja na svim poljima bude unapredjena.

Nemački ambasador je na Filozofskom fakultetu u Nišu posetio nedavno otvorenu Katedru za germanistiku i razgovarao s profesorima, studentima i učenicima koji pohadjaju bilingvalno nemačko odeljenje u Gimnaziji “Stevan Sremac”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com