Društvo

Nemački ambasador Tomas Šib otvorio departman za germanistiku

“Glavni razlog zbog čega se danas nalazim na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu je otvaranje Departmana za germanistiku”, kazao je ambasador Tomas Šib koji je svojim prisustvom označio zvaničan početak rada katedre za nemački jezik.

“To je četvrti departman germanistike u Srbiji koji se otvara na koji se malo duže čekalo ali sada je uspelo i to nas jako raduje. Sa dekanicom Filozofskog fakulteta danas razgovaramo i mogućnostima dalje saradnje i nadam se da će ona biti uspostavljena”, kazao je ambasador Šib.

 

On je dodao da u Srbiji sve više raste interesovanje za učenje nemačkog jezika u školama.

“Mene zaista raduje da postoji tako veliko interesovanje za učenje nemačkog jazika i da je to interesovanje u porastu. Mnoge škole nude nemački kao strani jezik i to postaje pozitivan trend. Čujemo da nedostaju nastavnici nemačkog jezika, pa tim bolje što se u Nišu danas otvara katedra za germanistiku. Za sve nemačke kompanije je dobro, a nadam se da će ih biti više, dobro da zaposleni u njima govore nemački jezik”, kazao je ambasador Tomas Šib.

Dr Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu je istakla da je Departman za germanistiku popunio sva mesta koja su bila ponuđena u konkursu. Tokom boravka ambasadora na fakultetu biće održan i okrugli sto na kome će prisustvovati i predstavnici firmi iz ovog regiona koji imaju nemački kapital kao i direktori gimnazija i srednjih škola.

“Biće reči o izmenama sistema obrazovanja, a u tom smislu je jako bitno da oslušnemo potrebe privrede, da vidimo šta je to što je potrebno da se promeni u obrazovnim profilima i u samom sadržaju, da bi studenti imali funkcionalno znanje koje bi odgovorilo potrebama novih radnih mesta koja nude nove kompanije”, ističe dr Natalija Jovanović.

Pre toga posetio je i Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac” sa kojom nemačka Vlada ima već ostvarenu sradnju na nekoliko polja preko projekata koji se realizuju. Osim toga, u ovoj školi se izučava nemački jezik u redovnoj nastavi, al i u bilingvalnom odeljenju u kome učenici trećinu nastave prate upravo na ovom jeziku. Filozofski fakultet je nova mogućnost za saradnju, posebno nakon otvaranja Departmana za germanistiku, odnosno nemčaki jezik i književnost, koji je izazvao veliko interesovanje srednjoškolaca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com