Društvo

Nemačka kuhinja – Šta Nemci vole da jedu? Zašto?

BRZI REČNIK

Rimska osvajanja, Gali kao komšije i srednjovekovna sklonost ka slatkokiselim ukusima i svinjskim mesom. Uticaj crkve i novija politička dešavanja. Regionalno i globalno. Tradicija i moderna, povrće i meso. To je nemačka kuhinja.

U nastavku upoznajte kulinarske tradicije Nemačke i najpoznatije nemačke specijalitete, zaključno sa kratkim uputstvom za snalaženje u restoranu.

Obeležja nemačke kuhinje

Rostok, Nemačka. Predavanje na katedri za germanistiku 2010. godine, predmet srednjovekovna književnost. Neobavezno predavanje, pod naslovom „Uticaj srednjovekovne kulture na nemačku kuhinju“. Popunjenost do poslednjeg mesta. Pitanja na koja su se tražili odgovori bili su „Šta jedemo, kako jedemo i zašto baš to.“ Ono što je usledilo u nastavku nisam imao prilike da doživim u srpskim klupama. Imao sam utisak da sam na ubrzanom kursu o identitetu Nemaca. Tog popodneva naučio sam mnogo. Predavanje se završilo ovacijama i u obližnjem lokalu sa redovnim profesorom. Dok smo pili pivo, insistirao je da mu se obraćamo sa „ti“. Predavanje se nastavilo pred našim tanjirima. U potrazi za odgovorima šta formira i čini Nemce, pogled u tanjir mi se u tom trenutku činio vrlo smislenim. A i stomak je počeo da se oglašava.

Kao nikada pre, počeo sam da osvešćujem uticaje politike (socijalizma i kapitalizma), ekonomsku situaciju i regionalne faktore na ishranu a samim tim i uticaj na životni stil koji vodimo.

Šta jedemo zaista i čini to ko smo. Analizirajući Nemce ubrzo sam shvatio da se suočavam sa sobom, svojim porodičnim i kulturnim nasleđem.

Nemačka se nalazi u središtu Evrope obeležena slovenskom i rimskom kulturom, planinama, jezerima i morima, hladnim severom i toplim jugom.

Najraniji izvor o nemačkoj ishrani dao je rimski istoričar Tacitus u svom delu „Germania“ u prvom veku nove ere. Nemci su opisivani kao Varvari koji se hrane šumskim plodovima i svežim mesom, s tim što se ovde verovatno misli da meso nije skladišteno (iz rimskog ugla niži oblik civilizacijskog razvitka). Pije se mleko i pivo koje je opisano kao vino.

Iz današnjeg ugla šumski plodovi, sveže meso divljači i čaša vina i nije tako loš izbor.

Dugom političkom tranzicijom i formiranjem nepreglednog broja kneževina u srednjem veku nastala je regionalna kuhinja prožeta nebrojanim socioekonomskim i kulturnim naslagama. Takva kompleksna slika na teritoriji Nemačke ostavlja i danas svoje tragove rezultirajući da Nemačka danas nema tipično „nemačku“ kuhinju i nacionalno jelo.

U kasnom srednjem veku, baroku i prosvetiteljstvu vladala je nestašica hrane sa jedne strane i obilje sa druge što je i dovelo do mnogih nesuglasica, svađa i ratova. Krompir je izvukao stvar, ali je trebalo dosta vremena da pređe sa stočne hrane na hranu širokih narodnih masa.

U devetnaestom veku industralizacija je izazvala talas neracionalnih strahova i čežnju za izgubljenim rajem. Nastajali su pokreti kao što su vegeterijanstvo, apstinentizam, nudizam i antropozofija između ostalog. Danas su oni osvnova za alternativne pokrete i biosupermarkete našeg vremena.

Smatram da je danas otvorenost i apsorpcija stranih uticaja uprkos istorijskim nasleđima velika prednost i najbitnije obeležje današnje nemačke kuhinje. Od starog i stranog nastalo je novo. Po mom mišljenju to je izraz visoko razvijenog društva. Stare tradicije iz agrarnog doba ostavljaju dovoljno prostora za nove uticaje i bolje ideje. Takođe mislim da se ovaj model, koji se zahvaljujući transfromacijama i stranim uticajima stalno menja i unapređuje, primenjuje i na druge društvene sfere.

Nemačka kuhinja u činjenicama

Po glavi stanovnika u Nemačkoj se pojede 59,7 kg mesa godišnje. Na nedeljnom nivou to je 1,1 kg mesa. To je još uvek jako puno, preporuka je od 300 do 600 g nedeljno. Međutim izgleda da Nemci slušaju savete lekara, jer je trend prekomernog komzumiranja mesa u stalnom opadanju.

Po novijim studijama i pretpostavkama svaki osmi Nemac je vegetarijanac (oko 8 miliona).

Za biljnu ishranu odlučilo se oko 1,3 miliona.

Broj vegetarijanaca i vegana u stalnom je porastu.

Nemci ne troše puno novca na hranu, zato možda i ne treba da čudi veliki broj discountera.

Top 10 Hitlista – Šta Nemci najradije jedu

Ne samo kulinarska prošlost, već i sadašnjost obeležava raznolikost. Studiju je sproveo Institut za javno mnjenje OnePoll po nalogu expedia.de. Evo liste omiljenih jela Nemaca po sprovedenoj studiji.

10. mesto: Svinjska kolenica sa kiselim kupusom
9. mesto: Bela kobasica sa senfom
8. mesto: Pečeni krompir sa slaninom
7. mesto: Ćufte u sosu – Königsberger Klopse
6. mesto: Sutlijaš sa šećerom i cimetom
5. mesto: perece
4. mesto: Pečenje sa knedlama (Braten mit Klößen)
3. mesto: Prženi krompirići sa slaninom
2. mesto: Döner Kebab
1. mesto: Currywurst sa pomfritom i kečapom

Ne znam šta na ovo kaže većina Nemaca ali svakako omiljena jela mojih prijatelja koja se nisu našla na listi su Spaghetti bolognese, zapečene testenine u rerni, šnicle, pica, špargla, lazanje, steak, riba, spanać.

Sve ovo ne zvuči posebno eksluzivno i uzbudljivo. Ipak, odslikava različite uticaje koje su se tokom dalje ili novije istorije nagomilali i našli na standardnom kulinarskom repertoaru.

Top 10 Hitlista – Nemački specijaliteti

Na internetu naleteo sam na listu najpoznatijih specijaliteta nepoznatog izvora. Ona ovako izgleda

10 mesto: Kobasice (Wurst)
9. mesto: strudla sa jabukama (Apfelstrudel)
8. mesto: Švarcvaldtorta (Schwarzwälder Kirschtorte)
7. mesto: Bavarska pereca (Brezel)
6. mesto: Ćufte i pržen krompir (Klösse und Bratkartoffeln)
5. mesto: Pečenje u kiselom sosu (Sauerbraten)
4. mesto: Varivo (Eintopf)
3. mesto: Puding Rote Grütze
2. mesto: Testenine sa jajima (Käsespätzle)
1. mesto: Rolat od mesa (Rouladen)

Osim ovih specijaliteta svakako treba još dodati Maultaschen, Labskaus, Linseneintopf, Grünkohl, Quarkkeulchen.

Mnoge recepte od gore navedenih specilaiteta možete naći na https://www.kochrezepte.de/https://www.chefkoch.de/

Kratko uputstvo za snalaženje u restoranu

Kellner – Kelner

Was darfs denn sein? – Šta biste želeli?

Haben Sie schon bestellt? – Da li ste već poručili?

Was möchten Sie trinken? – Šta želite da popijete

Ich kann Ihnen die Burger empfehlen. – Mogu Vam preporučiti burgere.

War alles in Ordnung? – Da li je bilo sve u redu.

Guten Appetit. /Lassen Sie es sich schmecken. – Prijatno

Zusammen oder getrennt. – Da li plaćate zajedno ili odvojeno?

Das macht 17,89 Euro – Vaš račun iznosi 17,89 evra.

Vielen Dank, einen schönen Tag noch. – Hvala lepo i prijatan dan.

Gast – Gost

Einen Tisch für zwei, bitte. – Sto za dvoje molim Vas.

Die Speisekarte, bitte. – Meni, molim Vas.

Wir sind noch nicht fertig. –  Još nismo gotovi

Das Steak ist für mich. – Steak je za mene.

Einen Salat, bitte. – Salatu molim Vas.

Für mich das gleiche. – Za mene isto to.

Das ist alles, danke. – To je sve, hvala.

Kann ich bitte die Rechnung haben? –  Da li mogu da dobijem račun molim Vas?

Das geht auf mich. – Ja častim.

Bitte. – Izvolite.

Der Rest ist für Sie. – Ostatak je za Vas.

Zaključak

Nemci vole meso i pre svega kobasice. Znaju tačno kako hrana treba da izgleda i kakvog ukusa treba da bude. To im daje osećaj domovine. Uprkos tome njihov kulinarski identitet ne zadržava se samo na regionalnim odlikama. Nemačku kuhinju kao i Nemačku u globalu odlikuje fleksibilnost i raznolikost.

AUTOR: Miladin Živanović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button