Zdravlje

Nema više fingiranih lista čekanja u Kliničkom centru

Na operacije na Očnoj klinici niškog Kliničkog centra, umesto nekadašnjih 2 000 pacijenata, sada čeka svega 300 kaže, profesor dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš, objašnjavajući da liste čekanja za neku od intervencija na klinikama postaju sve manje.

Liste čekanja smanjene su i na ortopediji i kardiohirurgiji, a tome je u velikoj meri doprinela bolja organizacija i ukidanje fingiranih listi čekanja.

 

“Uspeli smo, pre svega, dobrom organizacijom i promenama direktora na pojedinim klinikama da premostimo taj deo. Liste čekanja smo u potpunosti rasčistili jer smo skinuli sve one ljude koji su čekali na operaciju katarahte, a u trenutku stavljanja na listu nije bilo potrebe za takvu vrstu operacije. Uz pomoć Ministarstva zdravlja uspeli smo da obezbedimo najsavremeniju opremu za Očnu kliniku, tako da je ona sada u rangu svih privatnih klinika. Nedeljno se na ovoj Klinici radi preko 100 operacija katarahte”, objašnjava direktor KC Niš dr Zoran Radovanović.

On dodaje da je samo u martu ove godine sa liste čekanja na Očnoj klinici skinuto  400 pacijenata. Očekuje se da pacijenti na operacije u narednom periodu čekaju samo mesec dana.

Slično je i na Klinici za kardiohirurgiju na kojoj su lekari za prva tri meseca ove godine uradili 120 operacija.

“Prošle godine je urađeno 300 operacija na ovoj klinici”, dodaje Radovanović. “Sa prosekom operacija od 120 u prva tri meseca uspećemo da do kraja godine ispunimo ono što nam je Ministarstvo zdravlja dalo kao plan, a to je da dnevno imamo tri operacije, što praktično znači da i ovde ukidamo listu čekanja. Smanjuje se i lista čekanja na ortopediji na kojoj su lekari radili tri do četiri operacije kolena ili kukova nedeljno, dok sada taj broj iznosi od 15 do 19 operacija nedeljno”, ističe Radovanović.

Prema njegovim rečima liste čekanja smanjiće i usvajanje i stupanje na snagu izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Na taj način biće omogućen dopunski rad zadravstvenim radnicima i u popodnevnim satima, pa se očekuje da se operacije rade i u tom periodu, a to će dodatno uticati na smanjenje liste čekanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com