Društvo

Nema opasnosti od poplava u Nišu i okolini

Nema opasnosti od poplava u Nišu jer svi vodotoci za sada “miruju” i pod kontrolom su, a voda u njima je ispod nivoa za ovaj period godine, kaže direktor “Erozije” Slobodan Marković. On dodaje da i pored toga nema opuštanja i ekipe “Erozije” su u punoj pripravnosti kako bi mogle svakog trenutka da reaguju budući da se padavine najavljaju do kraja nedelje. Osim ljudstva i mehanizacija je spremna za brzo reagovanje.

“Nema nikakvih problema pre svega zbog toga što kod nas nije bilo intenzivnih padavina i pljuskova koji su pogodili druge krajeve naše zemlje, Kraljevo ili Lučane. Kod nas nema problema za sada, Nišava je gotovo ispod nivoa za ovo doba godine. Vodotoci u okolini Niša koji su u našoj nadležnosti su u mirnom stanju”, kaže Slobodan Marković.

Prema njegovim rečima najbitnije u zaštiti od poplave je da se preduzmu  preventivne mere, a to znači da se korita vodotoka čiste, da u njima nema kabastog otpada, da je korito protočno.

“U tom slučaju vodotok koji je na ovaj način uređen može da izdrži i veću količinu padavina”, dodaje Marković.

Marković dodaje da ne postoji nikakva opasnost da se ponovi 2014. godina.

“Na prevenciji od poplava se dosta radi tokom godina, čak i mnogo više. Stalno se kontrolišu vodotoci, upozoravamo o kritičnim tačkama kako bi se reagovalo na vreme”, kaže Marković. “Za sada imamo samo jednu prijavu o tome da je jedna vrba pala na Nišavi iznad mosta  koji povezuje Vrežinu i Broj šest. To je potrebno  izvaditi dok je vodostaj još mali da ne bi kasnije bilo većih problema”.

Direktor “Erozije” kaže da je jedna od najboljih mera predostrožnosti čišćenje vodotokova.

“Na taj način se stvara veća propusna moć vodotoka koji može da izdrži i veću količinu padavina, čak i kada za 24 sata padne 50 litara vode po metru kvadratnom. Kritična  tačka u Nišu je uvek ista, a to je Suvodolski potok koji je nebranjan i ne zavisi od količine padavine. Samo jedan veći pljusak može da dovede do poplava”, dodaje Marković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com