Kultura

Nekoliko hiljada Nišlija ispratilo zatvaranje Festivala folklora

Zajedničkim koncertom svih ansambala koji je ispratilo više od sedam hiljada Nišlija, sinoć je završen 11. Međunarodni studentski festival folklora, koji organizuje Studentski kulturni centar Niš. Od ponedljka do petka, koliko je trajao festival više od pet stotina folkloraca igralo je u Nišu, Vladičinom Hanu, Knjaževcu, Beloj Palanci, Ražnju i Ćupriji. 
Ogromnu pažnju Nišlija je i poslednjeg dana festivala privukao svečani defile svih učesnika, koji su prošetali Obrenovićevom ulicom, i nekoliko puta zastali kako bi prikazali deo svojih igračkih veština.
Na bini u Parku Svetog Save zaigrali su svi gostujući ansambli, kao i domaćini iz Srbije. Koncert je počeo nešto posle 20.30h a trajao više od dva sata. Jedni za drugim su svi ansambli se kroz igru i muziku prikazali deo svog kulturno-istorijskog nasleđa, a publika je svaki nastup propratila gromoglasnim aplauzima.

U toku koncerta je direktorka SKC-a Dragana Petković, uručila diplome i zahvalnice svima onima koji su, kako je tada navela, učinili da festival bude uspešan. Koncert su, zatim, svojim nastupom zatvorili domaćini – Akademski folklorni ansambl “Oro”.

U niškom SKC-u kažu da je veliki tim ljudi tokom čitave godine radio na tome da ova nedelja folklora bude uspešna.

“Jedanaest koncerata, šest različitih lokacija, više od pet stotina učesnika i to za samo pet dana – ovogodišnji Međunarodni studentski festival folklora, zaista je postavio visoke standarde kada su ovakve manifestacije u pitanju“, navode organizatori.

Kako su naveli, sa pripremom sledećeg festivala kreću odmah po završetku ovogodišnjeg.

Studentski kulturni centar Niš sa ponosom može da kaže da je ovo bio jedan od najuspešnijih Festivala folklora do sada. Sebi smo odmah postavili i nove ciljeve – da iduće godine budemo još bolji i da ne izneverimo očekivanja publike, koja iz godine u godinu, zajedno sa nama, Festival folklora polako pretvara u tradiciju našeg grada.”, dodaju u Studentskom kulturnom centru Niš.

Podsetimo, u Nišu su od ponedeljka do petka boravili folklorni ansambli iz Meksika, Kostarike, Kine, Grčke, Gruzije, Bugarske, Bolivije… Oni su, pored koncerata imali i priliku da obiđu ovaj deo Srbije, da se upoznaju sa kulturom i istorijom našeg grada, probali tradicionalnu srpsku kuhinju… Gosti su se, takođe, kroz svoje igre, nošnju i muziku, pa čak i svojim kulinarskim specijalitetima koje su pripremali za domaćine, predstavili ljudima u Srbiji… Upravo je to i cilj festivala – čuvanje kulturnog identiteta i tradicije, kao i upoznavanje sa kulturama drugih naroda i zemalja. Ove godine je novina bila i ta da su koncerti održavani i u Knjaževcu, Vladičinom Hanu, Ražnju, Ćupriji i Beloj Palanci… Ansambli su i tamo imali defilee i nastupe pred prepunim trgovima i salama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com