Hronika

Nekadašnji ukrajinski obaveštajac na sudu u Nišu negirao krivicu

U Višem sudu u Nišu danas je završeno ročište povodom zahteva za izručenje ukrajinskog obaveštajca Andrija Naumova, koji se u pritvoru u Srbiji nalazi od juna ove godine.

Branilac ukrajinskog državljanina, advokat Milan Petrović rekao je po završetku ročišta da se Naumov detaljno izasnio u vezi zamolnice koja je stigla iz Ukrajine i negirao navode u tom dokumentu.

“On smatra da uopšte nema osnova za njegovo izručenje u pogledu krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, da je to rešeno još 2018. godine i da tu nema krivičnog dela”, rekao je Petrović.

Odbrana osumnjičenog, dodao je Petrović, na ročištu je uglavnom insistirala na političkom progonu.

“Smatramo da je politički progon evidentan i da će biti izložen tome s obzirom da je i u samoj zamolnici, u jednom njenom delu navedeno da se protiv njega vodi postupak za veleizdaju iz člana 111. Krivičnog zakonika Ukrajine”, istakao je Petrović.

On je naglasio da optužba za veleizdaju i po našem zakonu i po medjunarodnoj pravnoj pomoći isključuje izručenje.

“S obzirom da se ovde radi o vanugovornoj ekstradiciji, odnosno da mi nemamo biletaralni ugovor sa Ukrajinom onda se postupa po Evropskoj konvenciji koja takodje isključuje izručenje za političko delo i dela vojnog karaktera”, rekao je Petrović.

Istakao je da smatra da država Srbija mora jako oprezno da razmotri zahtev za izručenje.

“Predmet će biti predat Vanpretresnom veću Višeg suda koje će dati konačnu odluku nakon uvida u kompletne spise predmeta. Mislim da je slučaj prilično obiman, ali se nadam da će to uraditi u vrlo kratkom roku”, izjavio je Petrović.

Na današnjem ročištu, koje je trajalo skoro pet sati, po zamolnici Ukrajine postupao je zamenik višeg javnog tužioca u Nišu.

Dalje postupanje Višeg suda zavisi od toga šta će odlučiti Vanpretresno veće, a pravosnažna odluka se dostavlja Ministarstvu pravde.

Ministar pravde donosi rešenje kojim dozvoljava izručenje, ne dozvoljava izručenje ili odlaže izvršenje rešenja o dozvoljavanju izručenja uz mogućnost i privremenog izručenja.

Na prvom ročištu u Višem sudu u Nišu pročitan je zahtev za izručenje Naumova u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih.

Ranije je u Ukrajini objavljeno da je Naumov osumnjičen da je Rusima prodao državne tajne i da je osumnjičen za veleizdaju.

Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu Ukrajine i službi bezbednosti, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj.

Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a u junu je uhapšen na graničnom prelazu Preševo. Prilikom pretresa na granici, u automobilu u kojem je Naumov bio suvozač, otkriveno je 650.000 evra, 125.000 dolara i dva smaragda.

Odredjena su mu dva pritvora, jedan za pranje novca, a drugi je ekstradicioni, pri čemu pritvor za pranje novca traje do 2. decembra, a ekstradicioni najduže godinu dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com