Društvo

Nedostatak znanja i informacija prepreka za primenu zakona na lokalnom nivou

Ministarka za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas u Nišu da postoji mnogo potencijala za punu primenu zakona na lokalnom nivou, ali da postoji i mnogo prepreka – koje su češće nedostatak znanja i informacija nego nedostatak ljudi i novca.

Na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave, državnih organa, institucija i civilnog sektora Nišavskog okruga, Čomić je podsetila da se oko 80 odsto zakona koji treba da se primene da bi ljudima bilo bolje, nalaze u nadležnosti za primenu na lokalnom nivou.

Ona je podsetila da su predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava obišli u proteklom periodu sve upravne okruge u Srbiji, a sada će u drugom krugu obilaska saopštiti zaključke do kojih su došli tokom prvog kruga obilazaka kao i da će uskoro biti objavljeni i na sajtu Ministarstva.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava

“Šta nam je činiti? Učiti, čitati, raditi i razgovarati. Srbija ne razgovara, Srbija ima monologe, svako u svoj ćošak pa priča šta ima i šta smatra i šta misli, a neće da sedne sa onim koga ne podnosi pa da razgovara o stvarima bitnim za ljude za koje svi zajedno radimo. Tako rade moderna društva”, izjavila je Čomić.

Prema njenim rečima, svi državni organi u Srbiji su odgovorni “što ne čitaju i što ne razgovaraju”.

“Kada bi se mnogo više čitalo i kada bi bilo mnogo više volje za razgovorom, svi bi imali mnogo bolji osećaj života u prijateljskom okruženju. Dokle kad imate većinski stav da ne morate da pročitate jer sve znate, dotle imamo problem i to je potpuno prirodno”, izjavila je Čomić.

Ona je kazala da je Srbija “strašno mnogo napredovala” i u izgradnji dijaloga i u prihvatanju vladavine prava.

“Poslednji izveštaj Evropske unije govori o tome koliki je napredak u vladavini prava, i to je pre svega rezultat lokalnih samouprava. Još više čitati i razgovarati i nemamo razloga da se brinemo da nam budućnost neće biti sjajna”, istakla je Čomić.

Predsednik Jurom centra Osman Balić je na skupu upozorio da u Nišu živi oko 20.000 Roma, ali da Grad Niš još nema koordinatora za romska pitanja koji bi praktično sprovodio državnu strategiju za Rome.

Osman Balić, predsednik Jurom centra

“Iritantan je i podatak da je svega 0,033 odsto budžeta grada planirano za realizaciju politike prema Romima, a Romi čine 2,4 odsto stanovništva. To nesaglasje pokazuje na ignorisanje i finansijsku i političku nemoć onih koji zagovaraju politiku prema Romima, a zagovaramo je svi zajedno i Vlada Srbije i Evropska komisija i gradjani”, naglasio je Balić.

On je kazao da imamo “društvenu logoreju da su Romi zaštićeni kao beli medvedi”, a sa druge strane imamo zanemarljiv budžetski razdeo.

“Imamo Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, ali nemamo sredstva za njegovu realizaciju”, upozorio je Balić.

Ministarka za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog razgovaraće u naredna tri dana sa predstavnicima Pčinjskog, Topličkog i Jablaničkog okruga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com