Virus Korona

Nedimović: Situacija u Nišu ide u boljem smeru, stižu novi testovi

Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede i šef Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug poručio je danas u Nišu da se u Gerontološkom centru još sedmoro korisnika i jedan zaposleni, a koji su bili negativni na testiranju na Kovid-19, požalilo da ima tegobe i rekao da je u privatnom staračkom domu “Eskalup” u poslednjih 48 sati registrovano  20 pozitivnih na koronavirus. On je poručio da u Niš stiže još testova, da se su nove privremene bolnice spremne, ali je dodao i da se situaciju u ovom gradu stabilizuje.

 

 

“Što se tiče stanovništva Niša, mislim da sve ide u boljem smeru. Sa Infektivne klinike smo danas otpustili 21 pacijenta, jer su ozdravili, a biće otpuštanja još i sve više iz časa u čas”, izjavio je Nedimović.

Epidemiolozi, dodao je on, prave plan i za nove privremene bolnice.

“Ideja nam je da za Kovid bolnicu uzmemo jedan objekat u Niškoj Banji, da predložimo Pirot i najverovatnije Zaječar, zato što tamo imamo infektologe. Razmatramo oko Sokobanje šta ćemo da radimo”, kazao je Nedimović i podsetio da su za prihvat obolelih spremne privremene bolnice u studentskim domovima u Nišu i hotel “Naisus” i  istakao da više neće biti potrebe za novim privremenim bolniciama, jer će iz “Čaira” krenuti otpuštanje pacijenata.

Nedimović je kazao da su Dodatni testovi  krenuli prema Veterinarskom specijalističkom institutu u Nišu i dodao da oni, zajedno sa Insitututom za javno zdravlje, urade dnevno 600 testova.

Laboratorija je juče dobijena iz Kine, a kako je istakao Nedimović, neće moći da bude postavljena u narednih 15 dana. Kada bude oformljena u njih će moći da se radi 1.000 testova dnevno, podsetio je Nedimović i naglasio da će to biti od velike strateške važnosti.

Da se stanje u Nišu popravlja poručio je i direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

“Rendgen u proseku imamo preko 100 snimaka je bilo, a sada nemamo ni 30 snimaka”, naveo je Jerkan kao primer i dodao da smatra, da nije bilo tužnih situacija u staračkim domovima, Niš bi bio u potpunosti stabilan grad.

U toku današnjeg dana kompletno su dezinfikovani Gerontološi centar i Dom zdravlja u Nišu, a dezinfikovaće se i najvažnije saobraćajnice, rekao je Ministar poljoprivrede i šef Kriznog štaba Branislav Nedimović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com