Društvo

Nedelja Evrope u Nišu od 7-11. maja

Nedelja Evrope u Nišu, od 7. do 11. maja, biće obeležena nizom nizom predavanja, prezentacija, radionica i kulturno-umetničkih sadržaja.

U saradnji sa lokalnim partnerima, program organizuje EU Info kutak koji će ovom manifestacijom proslavićemo i tri godine rada u novom prostoru u Voždovoj ulici.

Cilj je da se na kreativan i interaktivan način omogući mladima da „razbiju“ brojne stereotipe, predrasude i mitove o Evropskoj uniji koje postoje u društvu i time se bliže upoznaju sa benefitima koje mogu da ostvare na ličnom nivou od procesa evropskih integracija.

Nedelju Evrope otvara predavanje Nj. E. Nikolaus Luteroti, ambasadora Austrije u Srbiji, o pravu Evropske unije, odnosima Austrije i Srbije i ulozi Austrije u procesu proširenja EU. Predavanje će se održati 7. maja na Pravnom fakultetu u Nišu, a namenjeno studentima ove visokoškolske ustanove i ostalim zainteresovanim građanima. Za učenike srednjih škola pripremamo kviz pod nazivom “Koliko poznaješ EU”, gde će imati priliku da provere svoje znanje, i kroz zabavu nešto i nauče. Prijavljivanje za predavanje ambasadora Luterotija je do 6. a za kviz do 8. maja mejlom na officenis@euinfo.rs”, kažu u EU Info kutku.

U okviru Nedelje Evrope biće obeležen i Dan Evrope, 9. maj, kada će zajednički Grad Niš i EU Info kutak u periodu od 21 sat do ponoći na zgradi Narodnog pozorišta, projektovati zastave Evropske Unije i Republike Srbije, i time simbolično dočarati sinergiju i zajednički napor Srbije i Evropske unije u približavanju naše zemlje zajednici evropskih naroda.

Centralna i završna manifestacija tokom nedelje je “Dan evropskih vrednosti” koji EU info kutak Niš u partnerstvu sa Gradom Nišom, organizuje 11. maja od 11 do 13 sati, na platou ispred Kalče. Dva sata programa pokazaće zajedničke vrednosti koje spajaju Srbiju i Evropsku Uniju.

To će biti muzički dan. Građani će biti u prilici da čuju dela klasične muzike, dečiji hor,  recitacije na jezicima zemalja Evropske unije i nastup plesne grupe koja beleži odlične rezultate na međunarodnoj sceni. Predstaviće se i neke od organizacija civilnog društva koje na lokalu aktivno promovišu evropske vrednosti, a planiran je i niz pratećih aktivnosti koje podrazumevaju razne kvizove i tematske radionice”, dodaju u EU Info kutku.

Ovogodišnja krovna kampanja Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu realizuje se pod nazivom “EUzaTebe”, sa idejom da se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com