Zdravlje

Ne može revakcinacija kupljenim vakcinama

U poslednje vreme sve veći broj roditelja javno izražava zabrinutost zbog novih zakona koji se donose u vezi sa vakcinacijom dece.

Upravo se povodom toga našoj redakciji obratila jedna majka sa konkretnim slučajem u vezi sa vakcinom “Synflorix”, koja je, kako kaže uvedena u redovan karton vakcinacije za decu od juna 2018. godine.

Objašnjavajući slučaj rekla je da su starija deca  tu vakcinu mogla da prime po indikaciji pedijatra, a u zavisnosti od dijagnoze neka deca su je dobijala iz Doma zdravlja, dok su za neku decu roditelji kupovali.

“Prima se u dve doze. Prva doza, pa nakon dva meseca druga. Mi smo za dvojicu nasih sinova kupili. Jedna doza košta oko 12.000 din. Što znači da smo za njih dvojicu dali oko 24.000 din. Dečaci su vakcinu primili u junu. Početkom avgusta je trebalo da prime drugu dozu. Otišli smo kod lekara na zakazan pregled, da bi nam rekli da je iz Ministarstva zdravlja stigao dopis o zabrani davanja kupovnih vakcina. Ne znam iz kog razloga. Tako da nisu dobili drugu dozu. Navodno su čelnici Doma zdravlja poslali dopis Minustarstvu sa pitanjem -Šta sa decom koja su primila jednu dozu?” izjavila je naša čitateljka.

Međutim, iako je već sredina septembra, roditeljima još uvek ne stiže nikakav odgovor.

“Vreme prolazi, a moja deca, kao i dosta druge dece, su ni tamo ni ovamo. Mi nemamo rešenje. Deca nisu potpuno zaštićena, a nije u redu ostaviti ih delimično vakcinisanu. Ni moju, ni dosta druge dece”, zaključila je majka u obraćanju našoj redakciji.

Jerkan: Imamo vakcinu i primiće je

Na pitanje “Šta sa decom koja su primila jednu dozu?” direktor Doma  zdravlja, prof. dr Milorad Jerkan je rekao:

“Najosnovnije je da kupovina nije dozvoljena zbog hladnog lanca koji je neophodan za davanje vakcine. Dati neku vakcinu, koju je roditelj kupio, a mi ne znamo odakle, niti kakvog je sastava je krajnje neodgovorno”

U vezi sa ovim slučajem prof. dr Jerkov je još dodao da svi imaju obavezu, posebno načelnica pedijatrije, da vakcinišu svu decu koja dođu.

“Imamo vakcinu, primiće i apsolutno mislim da to vaše pitanje nema tačno utemeljenje” rekao je Jerkan.

Iz Ministarstva zdravlja još uvek nema odgovora

Ministarstvu zdravlja predstavili smo ovaj problem sa istim pitanjem, šta sa decom koja ne mogu da prime revakcinu. Međutim, odovor još uvek nismo dobili.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com