KolumnaVideo

Ne lomite mi bagrenje

Jedna od najpoznatijih pesama Đorđa Balaševića sigurno je i “Ne lomite mi bagrenje”.

Oni koji prate njegov rad i delo sigurno znaju, ali verujem da dosta ljudi i ne, da je jedna od najljubavnijih pesama koju je on ispevao, u stvari pesma koja iza sebe ima političku konotaciju. Tome su doprinele same njegove izjave u vreme kada je nastala, kao i kontroverze koje se u vezi nje pričaju i vode i dan danas. Sve to joj je još više dalo na značaju i popularnosti.

Prava istina je ta da je Balašević u pesmi opevao neka događanja sa juga tadašnje Jugoslavije, sa Kosova i Metohije, gde su godinama ( neko bi rekao decenijama) unazad narušavani međuljudski odnosi između naroda koji tamo žive. Mržnja između kosovskih Albanaca i Srba, te nacionalna borba Albanaca za Kosovo republiku potpomognuta delovanjem stranih agenata koji su to potpirivali, samo je pojačavana pred kraj 80-ih. Maltretiranje Srba( setite se samo slučaja Martinović) i njihovo pojačano iseljavanje još od kraja 70-ih, te početkom 80-ih niko nije pokušavao da spreči.

Vodeći političari tog vremena zakopavali su glavu u pesak pred ovim problemima jer im je očuvanje svojih pozicija bilo možda i važnije od očuvanja zajedničke države koja je bila ozbiljno poljuljana posle smrti Druga Tita. Talas iridentizma koji se polako širio i na druge jugoslovenske republike nije uspeo da zaustavi ni tada novi popularni srpski lider Slobodan Milošević.

Njegovo ,,niko ne sme da vas bije” je sigurno zakasnela populistička reakcija jer na KiM više nije bilo dovoljno Srba da se ozbiljnije izravna populaciona politika između naroda (od oko trećine posle rata već početkom 80-ih Srbi su činili tek petinu stanovništva KiM). Nažalost ona je pokrenula točak u suprotnom smeru i doprinela još većem raspirivanju mržnje među narodima. Frustracija srpskog stanoviništva iz Centralne Srbije načinjena svakodnevnim lošim vestima iz Pokrajine, ubrzo je pokrenula i velikosrpski nacionalizam kao kontra težu ne samo ka kosovskim Albancima već i ka novoprobuđenim nacionalnim pokretima u ostalim republikama.

Balaševićevi stihovi o “lomljenju bagrema” je prva javno izgovorena reč na jedan poseban način u pesmi ( kasnije su Kerber-Seobe, Bajaga-Rimljani u svojim pesmama takođe načeli ovu temu) o progonu srpskog življa sa KIM.

Iako je tada optuživan za ,,velikosrpskog ratnog huškača”, na našu žalost ova pesma je nekoliko godina kasnije prerasla u priču o jednom teškom položaju običnog naroda, njihovim saznanjima da su na vekovnim ognjištima ostali bez ikakve zaštite, napuštanju dedovina, strahu i nesigurnosti imovine i života koji su nažalost osetili i ostali narodi u BiH i Hrvatskoj, Sloveniji.

Jugoslavija se početkom 90- ih ubrzo raspala a ova pesma iako često zabranjivana, pevala se u svim novonastalim državama kao podsećanje, ali i amanet nekim novim generacijama da se takve stvari nikad više ne ponove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. slucaj Martinovic je resen davno. Martinovic je sam pred istraznim sudijom tada priznao da je sebi naudio. Covek je bio homoseksualac koji se igrao flasom. Progluglaj malo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com