Kultura

Ne bacajte knjige, poklonite ih sugrađanima

Gradska biblioteka “Stevan Sremac” uvela je pre više od dve godine svojevrstan “retro bankomat knjiga” sa ciljem da popularizuje čitanje. Kako kaže Sonja Šuković direktorka Biblioteke, na ovaj način su želeli da obraduju one koji nisu članovi biblioteke ili nemaju novca za članarinu. Banka knjiga je otvorena svakodnevno i “radi punom parom”.

“Na ovaj način Biblioteka širi lanac čitanja. Građani u velikm broju poklanjaju knjige Biblioteci. Sve ono što Biblioteka nema uvršava u svoje redovne fondove, a ono što se nalazi u velikom broju primeraka Biblioteka daje građanima Niša na poklon. Taj bankomat knjiga uspešno živi dve godine i nema dana da neko ne ostavi jednu ili više knjiga, nekada prepunu torbu, a nije retkost da nas pozovu građani koji nasleđuju knjige od roditelja, baka, deka. Nekada imamo višak knjiga a mali prostor“, kaže Sonja Šuković.

Biblioteka ima organizovanu službu koja od građana preuzima knjige. Jedan deo uvrštava u fondove, a preostali može da se uzme na bankomatu i poklanja se građanima.

“To su vredne knjige. Deo knjiga smo i mi zbog manjka prostora otpisali iz fondova. Nema potrebe da imamo određenu vrstu građe koju je komisija predložila za otpis iz razloga što recimo imamo 100 primeraka, a sam obrt te knjige, čitanje, analitika , statistika pokazuje da ona nije u toj meri čitana, pa je dovoljno da u fondu ima pet do šest primeraka”, dodaje Sonja Šuković.


Sve to što Biblioteka po bibliotečkim standardima otpiše , daje se crkvenim bibliotekama, školskim, specijalizovanim bibliotekama i na ovaj način, kroz bankomat, građanima Niša.

“Svaka knjiga nađe svog čitaoca. Imali smo toliko reči hvale zbog toga što su pronalazili knjige iz oblasti koja njih interesuje a na drugom mestu nisu mogli da ih nađu. Pronalazili su čak knjige o svojim precima” dodaje Šuković.

Uzete knjige čitaoci mogu da zadrže, proslede na dalje čitanje ili poklone.

“Nikada ne bacajte knjigu. Sve što od knjiga imaju , a ne trebaju im, neka pozovu Biblioteku i mi ćemo doći da knjige preuzmemo”, poručuju iz Narodne biblioteke Stevan Sremac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com