Društvo

NCPD ‘’BRANKO’’ I NJEGOVE 133 GODINE – Hor čije se ima izgovara sa poštovanjem

Niška crkveno pevačka družina „Branko“ pri Sabornom hramu Svete Trojice u Nišu osnovana je 1. spetembra 1887. godine i ovih je dana obeležila 133 godine postojanja. Hor je dobio ime po čuvenom srpskom pesniku Branku Radičeviću. Već pune 133 godine ovaj hor saslužuje sa niškim episkopom i sveštenstvom u niškom katedralnom hramu bez prestanka. Drižina tokom vremena postaje veća za  Dečiji hor „Brankoˮ koji je osnovan 1995. godine kao podmladak istoimene Crkvene pevačke družine „Brankoˮ pri Sabornom hramu u Nišu, s blagoslovom tadašnjeg episkopa niškog a sadašnjeg patrijarha srpskog Irineja.

Pre 16 godina osnovan je Crkveno-igrački ansambl „Brankoˮ na inicijativu članova uprave NCPD „Brankoˮ, kao novi vid organizovanja dece kojih je sve više bilo na liturgijama i u crkvenoj porti.

Hor „Branko“ je nosilac ordena Svetoga Save drugog stepena, ordena Svetog Apostola Pavla, Grčke Pravoslavne Crkve i ordena Svetog Cara Konstantina. Od 2009. godine, po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Crkveno – pevačka družina „Branko“ organizuje Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički Edikt“ u Nišu, koji se održava bijenalno i na kome je u poslednja tri puta gostovalo 54 ansambla iz 14 država. Festival je od osnivanja pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti. Hor „Branko“ je u dva navrata bio gost Pevačke kapele „Glinka“ iz Sankt Petersburga, Rusija,  i njihovog proslavljenog dirigenta Vladislava Černušenka. Poslednji put, aprila 2012. godine, hor „Branko“ je održao celovečernji koncert u kapeli „Glinka“.

U sklopu obeležavanja jubileja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, hor „Branko“ je pevao na centralnoj proslavi, na liturgiji koju su služila 4 patrijarha i predstavnici svih pomesnih pravoslavnih crkava, u Nišu 6. oktobra 2013. godine. Dve godine kasnije 2015. hor je priredio celovečernji koncert u Istanbulu u organizaciji Vaseljenske patrijaršije za goste Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja povodom slave carigradske patrijaršije.

Hor „Branko“ je imao blagoslov da je pevao na ustoličenju dva srpska patrijarha u Peći, patrijarha Pavla i parijarha Irineja.

Tokom poslednjih 20 godina hor je nastupao u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Austriji, Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji, Poljskoj, Francuskoj, Češkoj, SAD-u, Kanadi i Izraelu. Učesnik je mnogih međunarodnih festivala i dobitnik mnogih nagrada. Neki od njih su Međunarodni festival pravoslavnog pojanja, Minsk, Belorusija, (Grand Prix), Dani crkvene muzike, Hajnovka, Poljska (Grand Prix), Mokranjčevi dani, Negotin, (prvo mesto na 40-tim Mokranjčevim danima), učešće na Festivalima u Rotenburgu i Markobendorfu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com