Ekonomija

Naučno tehnološki park spreman za otvaranje. Završena impozantna zgrada

Odabrani stanari

Izgradnja Naučnog-tehnološkog parka u Nišu na Gradskom polju je završena, a zvanično otvaranje parka se očekuje svakog trenutka, već i tokom iduće nedelje. Prvi stanari su izabrani, a kompanije sa kojima je potpisan ugovor počeće sa useljavanjem 1. avgusta da bi od 1.spetmbra počele da rade sa punim kapacitetom.

Prema rečima dr Milana Ranđelovića, direktora Naučno tehnološkog parka, građeviski radovi su dominatno završeni i sada se radi na ispravljanju nekih sitnijih grešaka koje su utvrđene i završetku parternog uređenja. Počela je isporuka nameštaja i opreme za funkcionalno opremanje parka.

 

Milan Ranđelović, direktor Naučno tehnološkog parka

“ Na javni poziv koji smo raspisali stiglo je 36 prijava, 21 za start ap kompanije i 15 prijava tehnološko razvojnih kompanija. Izvršeno je bodovanje i 32 su odabrane za članove Naučno tehnološkog parka. Ukupno ćemo imati 20 start ap kompanija i 13 tehnološko razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko razvojni i za start ap deo. Oni će razvijati dva različita proizvoda”, kaže direktor NTP dr Milan Ranđelović.

Dr Milan Ranđelović dodaje da će kompanije koje su dobile ugovore za useljenje sa radom početi u avgustu.

“To je mesec u kome bi se kompanije i useljavale i radile, a od 1.septembra bi počelo da se radi punim kapacitetom”, kaže Ranđelović. “Na raspolaganju stanarima biće 14.000 kvadrata”.

Foto: V.P.

Interesovanje je premašilo očekivanja i, prema rečima dr Milana Ranđelovića, već u prvom javnom pozivu ponude su premašile ponuđene kvadrate, a to je tek 60 odsto od onoga što će na tri etaže biti na raspolaganju.

 

“Privukli smo kompanije koje će osmisliti nešto novo u NTP i ponuditi ga kao gotov proizvod tržištu. Očekujemo da ovaj park pokrene otvaranje novih fabrika, gde će se proizvoditi uređaji i aparati najnovije generacije”, kaže Ranđelović. “ Imamo i početnike i one koji su već ozbiljni u poslu i biće zanimljivo pratiti kako će se povezati. Ideje su njihove, ali okruženje i atmosfera su naša briga”.

Foto: V.P.

Parter je delom namenjeno parkiranju, delom je lepo uređen park sa fontanama. U podrumu zgrade se nalaze garaže i fites centar površine 400 kvadrata koji će biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na upravljanje.

 

“U prizemlju i na galeriji nalaze se sadržaji koji su namenjeni celoj zajednici.Pre svega se radi o ulaznom holu i lobiju koji je u funkciji parka ali i Muzeja industrijske baštine Niša, tu će biti kafić i restoran i veliki kongresni centar koji će koristiti park ali i drugi akteri. Pored toga imamo još tri sprata okvirne površine od 2.200 kvadrata po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije”, kaže dr Milan Ranđelović.

Foto: printscreen projekta

Prvi sprat je namenjen start ap kompanijama, drugi i treći kompanijama koje već imaju uspeha na globalnom tržištu.

Ranđelović očekuje da im se u narednom periodu jave nove kompanije koje sada nisu stigle to da urade, ili nisu prepoznale potencijal saradnje sa parkom. Konkurs je trajno otvoren i jednom mesečno, u zavisnosti od broja prijava, sastajaće se komisije i raditi ocene tih prijava.

Foto: V.P.

Formalno otvaranje zavisi od onih koji će otvaranju prisustvovati, a Ranđelović veruje da za to postoji interesovanje i predsednika Republike i Premijerke jer su i jedan i drugi dali i lični doprinos realizaciji planova oko izgradnje Naučno tehnološkog parka.

Foto: V.P.

Izgradnja Naučno tehnološkog parka je koštala 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode u šta je uloženo oko 600 do 700.000 evra. Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, a što se tiče grada Niša sve aktivnosti po ugovoru je relaizovala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ja imam ideju kako da obaram satelite i da cepam atome. Samo mi treba službeni auto u privatne svrhe, pare od države koje neću nikada da vratim, jedenje u kafanu o državnom trošku…. kao i moji idoli iz gradske vlade….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com