Virus Korona

Naučnica iz Niša “raspakovala” Fajzerovu vakcinu

Isidora Stanković doktorant biomedicinskih nauka iz Niša, objavila je detaljnu analizu Fajzerove vakcine.

Naslanjajući se na studiju Britanske agencije za medicinska sredstva i zdravstvenu zaštitu, Isidora je detaljno proučila sastav vakcine protiv virusa SARS COV2, na kojoj zajedno rade komanije Fajzer i Biontek.

Isidora trenutno radi na američkom Institutu „Weill Cornell Medicine“ u Njujorku, gde se bavi naučnim istraživanjima i inovacionim metodama lečenja i prevencije raznih bolesti. Rezultate do kojih je došla objavila je javno na svom Fejsbuk profilu.

Reših da iskoristim svoju diplomu biohemije i otkrijem šta je zaista u Pfizer RNK vakcini. Ne dajte da vas lažu, čitajte do kraja!

  • BNT162b2 iRNK – modifikovani RNK spajk (S) proteina koronavirusa, ovde pod nazivom BNT162b2.
  • Polietilen glikol (PEG) – molekul koji se nalazi u brdo prirodnih proizvoda i milijardu lekova. Koristi se i u laksativima ili npr da omekša sladoled (onaj na točenje). Ovde je u grupi masti.
  • ALC-0315 = (4-hidroksibutil) azanedil)bis (heksan-6,1-dil)bis(2-heksildekanoat) ; ALC-0159 = 2-[(polietilen glikol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamid ; 1,2-Distariol-sn-glicero-3-fosfoholin holesterol.

OVO SU MASTI. Prave lipidni mehur oko RNK molekula i tako ga štite od razgradnje.

  • Kalcijum hlorid, kalcijum-dihidrogen-fosfat, natrijum hlorid, dinatrijum-hidrogen-fosfat-dihidrat.

OVO SU SOLI. Prave koncentraciju jona u mehuru povoljnom.

  • Sukroza – ŠEĆER. Radi isto što i soli. Ako koncentracija šećera i soli nije optimalna RNK se lako razgradjuje.
  • Dihidrogen monooksid – VODA. Rastvarač.

Poruka priče: Nije sve što zvuči „opasno”, jer smo bežali s časova hemije, zaista i opasno.

Poruka priče 2: Ova vakcina je toliko prirodna i organska da možete bakin kolač od nje da napravite“, stoji u Isidorinoj objavi.

Isidora je dan pre ovoga objavila i da je rano obećavati isporuku vakcine Srbiji do kraja ove godine.

Foto: privatna FB arhiva

Fajzerova i Modernina vakcina se trenutno razmatraju u SAD. Ovih dana se odlučuje o prvoj, a o ovoj drugoj tek krajem meseca, kada se očekuje i odluka Evropske unije o Fajzerovoj vakcini. Gde smo tu mi, ne znamo. S obzirom da nam već mesecima obećavaju vakcinu pre kraja godine, jasno je da do toga neće doći. Ako ipak do toga dođe, nekom magijom, to u ovom trenutku neće biti vakcina koja je prošla sva klinička testiranja, već npr treća faza jedne od studija“, objavila je Isidora.

Mnogo je talentovanih naučnica iz Srbije, poput Isidore, po završetku studija ostalo da radi u inostranstvu. Jedna od njih je i Irena Vlatković, stručnjak za RNK biologiju i molekularnu biologiju, danas direktor u Bionteku (BioNTech) u Frankfurtu, firmi koja sa Fajzerom (Pfizer) razvija vakcinu protiv aktuelnog koronavirusa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

    1. Neka ova “naučnica” napravi sebi bakin kolač od ovih sastojaka. Ova se prva neće vakcinisati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com