Društvo

Nataša Futselar Stevanović: Najteže mi je bilo da naučim padeže i da ložim

NatašaFutselar Stevanović živi u Srbiji od 2005. godine. Rođena je u Holandiji, otac Hendrik je Holanđanin, a majka Verka Nišlijka. Sa svojim mužem, Milošem upoznala se kada je bila na odmoru kod bake i deke u Nišu 1999. godine i od tada su nerazdvojni. Njen blog u koji je prenela svoja dvanaestogodišnja iskustva života u Srbiji, izazvao je ovih dana veliko interesovanje javnosti. Za Niške Vesti ova mlada kaže da voli što živi u Nišu i da je htela da progovori o različitim načinima života u dve zemlje. Ovo je Natašina životna priča.

 

Nataša Futselar Stevanović je veći deo svog života provela kao Holanđanka, ima 37 godina i već dvanaest godina živi u kući na Duvaništu.

Kroz smeh kaže da joj je najteže palo loženje peći tokom zime, jer to niko u Holandiji ne radi. Ali je naučila. Baš kao što je naučila i srpski jezik, mada kaže da joj padeži nisu jača strana.

Njena veza sa Srbijom potiče od majke Verke Tošić koja se u Niš doselila sa roditeljijma kada je imala dve godine. Kako je Verka upoznala Natašinog oca, Hendrika Futselara, ostaće tema za neku drugu priču, tek Verka živi u Holandiji već 45 godina.

Nataša je za raspuste dolazila u Niš kod bake i deke, Verkinih roditelja, i tako joj se 1999. godine dogodila i ljubav. Tada je upoznala Miloša Stevanovića.

Nataša i Miloš

“U Holandiji se 2000. godine prikazivao televizijski serijal “Sve za ljubav”, pa je produkcija sredila da on dođe i tako je počeo naš zajednički život. U Holandiji smo živeli pet godina, međutim Miloša je mučila nostalgija i mnogo je tugovao za Srbijom. Onda sam mu rekla da ne bude tužan, ja sam prilagodljiva i odlučili smo da život nastavimo u Nišu”, priseća se Nataša.

Mlada žena kaže da se na život u Nišu brzo prilagodila. Nisu imali ušteđevenu, ali su uspeli da otvore malu radnju koja im donosi dovoljno novca za normalan život. Ona i Miloš imaju radnjicu gde prodaju bižuteriju i tašne. Nešto od stvari koje prodaju i sami prave, a nešto  kupuju. Bračni par Stevanović ima i dva sina, jedan ima osam godina, drugi godinu i po.

To je super u Srbiji, porodiljsko bolovanje u Holandiji traje 16 nedelja i majka se vraća na posao. Ovde je to godinu dana, mnogo mi se dopalo”, kaže Nataša veselo.

Nataša dodaje da se njihov život ne razlikuje u odnosu na to kako žive prosečni Srbi.

“Nema pomoći roditelja iz Holandije, snalazimo se sami”.  

 O blogu u kome je počela da piše o svojim iskustvima života u našoj zemlji kaže da je iznenađena medijskom pažnjom koju je izazvao.

 “Neki su pogrešno shvatili da želim da kriitikujem, što nije tačno. Moj izbor je ovaj grad i zemlja i volim što sam ovde. Kroz to pisanje sam samo htela da upoznam ljude sa različitim načinima života u dve zemlje i to je sve”, dodaje Nataša.

Blog koji piše je duhovit, zanimljiv i kako sama kaže “bez padeža”.

Evo kako izgleda život u Srbiji viđen Natašinim očima.

Natašin blog

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com